Бой за карти пред Байкал (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

03-01-2013, 13:45

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Анастасия Близнакова

Всичко от Автора

Градският транспорт е прекалено "солен", оплакаха се пенсионери

Две големи опашки за издаване на транспортни карти се извиха пред бюро Байкал, видя репортер на Plovdivutre.bg. От едната страна са наредени студентите, а от другата пенсионерите. И от двете редици се чуваха оплаквания, че карти издава само едно гише и за това опашката не помръдва. Срокът на старите документи изтече на първия ден от Новата 2013 година.

От 1 януари картите за автобусен транспорт за ученици, студенти, пенсионери и инвалиди струват 16 лева, с 2 лева по-скъпи от миналата година. "Никой не мисли за нас, как ще плащаме по-скъпия транспорт. Работили сме цял живот, а накрая увеличенията засягат най-бедните", негодуват пенсионерите. Те разказаха, че с ниските си пенсии някои от тях са нямали какво да сложат на трапезата за Нова година.

Възрастните недоумяваха защо студентите се редят на Байкал при положение, че бюрото на бул. "Кн. Мария Луиза" № 21 също ги обслужва. Там се издават и ученически карти, пенсионерски, за инвалиди, придружителски, както и новите за деца до 7 години, които са безплатни. Възрастните клиенти на обществения транспорт казаха, че се редят заради хубавото и слънчево време, а не защото непременно днес искат да пътуват с новите документи.

Бюрата на обръщалото на линия 22 на ул. "Младежка", зад автогара "Родопи" и Социалните служби в Тракия ще правят карти за пенсионери, за инвалиди и придружителски за инвалиди. За издаването на транспортните документи и тази година отговаря фирмата на Димитър Чолаков "Автотранс - 2000".

В обществения транспорт в Пловдив има и положителна промяна – удълженото работно време. От февруари автобусните линии вече няма да имат право да приключват работа преди 22.20 часа. В празник и делник през централната градска част последният курс на автобусите ще минава около този час, съобщи днес заместник-кметът Александър Държиков.