Внимавайте за фалшиви винетки

Мисия Пловдив

03-01-2013, 18:19

Снимка:

Агенция "Пътна инфраструктура"

Автор:

Анастасия Близнакова

Всичко от Автора

Годишният стикер за лек автомобил е отново 67 лева, скок има при дневната винетка - от 13 на 20 лева

Скоростното купуване на винетни стикери за тази година вече започна. Оторизирани места за продажба на винетки в Пловдив са всички клонове на "Български пощи", Областно пътно управление в града на ул. "Христо Г. Данов" 22, големите бензиностанции OMV, Шел, Петрол, ЕКО, клоновете на Изипей в магазините "Билла" на бул. "6-ти септември", ул. "Димитър Талев", бул. "Македония", Офис – 1 на ул. "Генерал Данаил Николаев" 4.

Цената на стикерите за леките автомобили остава същата като миналата година. Седмичната винетка се продава за 10 лева, месечните – 25, годишните струват 67 лева.

Повишение ще има само при тежкотоварните камиони над 3,5 тона и е по европейска директива. Най-драстичният скок е при стикера за един ден, за който шофьорите ще заплащат 20 вместо досегашните 13 лева.

Годишните винетни стикери, закупени през 2012 г. ще важат до 31 януари.

Рискът от разпространението на фалшиви винетки винаги съществува. Миналата година при провеждани акции са хванати над 2000 неистински стикера, а на пътя заловените са над 600, съобщи шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров.

Ментетата били достатъчно добри да провокират държавата тази година да помисли за по-голямата им защита.

В новите стикери, които вече се продават и са за 16 категории превозни средства, са предвидени специални холографски и други защитни знаци.

Винетките имат две вградени холограми. Едната е 3D в зелено, която съдържа изпъкнала буква „А", а другата е метална и също има букви.

При отлепване на винетките холограмите се разпадат и остават трайни следи на стъклото. Тъй като е невъзможно повторното им залепване е безпредметно да бъдат крадени, коментират експерти. Шофьорите трябва да знаят и да не се опитват да използват един и същ винетен стикер за два автомобила, предупредиха от пътната агенция.

Броят на пунктовете за продажба на винетни стикери за тази година е 2854. Списъкът им може да откриете на сайта на АПИ.