Харчим парите си за хапване, пийване и пушене

Животът

03-01-2013, 20:34

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

При определянето на бюджета се отделят 5% от средствата за здраве, 10% за транспорт, а за обувки и дрехи отиват 3%

Българинът харчи 40% от парите си за храна, алкохол и цигари, според проучване на Евростат.

Всеки втори българин не знае как да похарчи парите си, показва проучването, предава БТВ.

Решението е да пазаруваме по списък, за да не надхвърляме бюджета си.

Най-пестеливи са ирландците и българите, защото ирландците са българските габровци, но също се славят със своята пестеливост и германците, съветва финансистът Банчо Банев.

Когато започне да разпределя бюджета си, българинът дава 5% от средствата си за здраве, за транспорт около 10%, а за обувки и дрехи отиват три процента от парите. За храна харчим най-много, защото хем поскъпва, хем обичаме да си угаждаме по празници. Финансистите обаче пазаруват с воля.

Според проучването мъжете разпределят парите, когато става дума за заем или за ремонт на къщата. А дамите имат думата, когато е за всекидневните харчове и детето. Въпреки поговорката ,че жена с кредитна карта е като луд с картечница се оказва, че дамите са по -пестеливи от мъжете.

Освен, теорията на финансиста Банчо Банев парите да са в дамите, той казва, че ще пестим повече ако пазаруваме с кошница, а не с количка.

При кошницата ни отмалява ръката и вече казваме стига толкова и си казваме спираме да пазаруваме. Когато започне леко да натежава слагаме край на пазара, каза той.