Калций, желязо и витамин B помагат да си върнем теглото

Бургас Лайф

04-01-2013, 08:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Как да се справим с натрупаните килограми по празниците

Освен на физическата активност и лишението от пълното количество храна, трябва да заложим и на нещо повече, за да отслабнем след празниците.

Предлагаме ви няколко съвета за това как да променим подбора на храни и хранителния си режим и същевременно да предпазим организма от анемия и да имаме достатъчно енергия до края на зимата.

На първо място закуската – тя е много важна за едно добро начало на деня, затова трябва да съдържа калций. Това може да бъдат всякакви видове сирена, мляко, яйца, пюре от броколи или спанак със сметана. Но за да може да се абсорбира добре калцият от организма, не трябва да пиете кафе. Заместете го с някакъв натурален сок или фреш от мандарини, портокали, грейпфрути.

Калцият е задължителен всеки ден (препоръчителното количество е 1000 мг), но нека не забравяме и желязото. То е основен олигоелемент за формирането на хемоглобина. От наличието му в организма зависи нашата работоспособност и издръжливост. Обратното, дефицитът на желязо води до умора, промени в тонуса, анемия, слаба имунна система. Можем да си го набавяме от варива като леща, от семена като например сусама, от пълнозърнестите продукти, също от овесените ядки и спанака.

Друг основен елемент, който трябва да присъства в нашата диета е групата на витамините B. Витамините B1, B6 се намират в продукти като пъпеша, банана, пилешкото месо, а B12 в черен дроб, яйца, кашкавал.

Включвайки тези елементи в диетата си, ще придобиете не само повече резистенция срещу сезонни заболявания (алергии, грип), но ще ви помогнат да бъдете по-устойчиви на стрес и ще допринесат за ефективното разрешаване на интелектуални предизвикателства./az-jenata.bg