Президентският клип взе първа жертва

Най-доброто от печата

04-01-2013, 06:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Служителката, пратила Родопите в САЩ, е аут от "Балкантурист"

Колорадогейт взе първа жертва. Вчера шефката на "Балкантурист" Нели Сандалска уволни служителката, качила снимката на Аспен на сайта на туроператора. Злополучният кадър се озова в новогодишната презентация на президента Росен Плевнелиев. А бившият осветител в БНТ Владимир Дойчинов-Ладо разкри недоразумението в нета и прати речта на държавния глава под лупата и на световните медии. "Недопустимо е човек, занимаващ се с реклама в туризма, да обърка заоблените форми на Родопите със Скалистите планини", обяви мотива си за уволнението на служителката пред "Стандарт" Сандалска.

Колорадогейт няма да подплаши чуждите туристи, успокои Нели Сандалска. По-рано вчера експертът Румен Драганов предупреди, че скандалът с родопския Аспен може да породи съмнения дали България се рекламира коректно навън. "Гафът е сравним с това, Сахара да се промотира с водопади. Когато всички чуждестранни медии го тиражират, това вече е бедствие, дори и без фотографът на използваната снимка да ни съди", каза за "Стандарт" Драганов. Дали за фотоса са платени авторски права - не стана ясно и вчера, защото Сандалска призна, че е свалена от безплатен сайт за Пампорово
Досега никой не е хванал гафа, защото снимката е в непопулярна секция на сайта на "Балкантурист". 
Секунди обаче са били достатъчни на бившия осветител от БНТ Владимир Дойчинов, за да засече измамата с Аспен. Блогърът, който пръв разкри, че Родопите са "твърде скалисти", е известен като майстор на едни от най-добрите политически колажи във Фейсбук. А от вчера е прочут и в чужбина. Ладо трябва да почерпи сайта www.upi.com, който лансира името му в англоезичните медии в мрежата като откривател родопското Колорадо. Дойчинов е бивш ръководител на екипа по художествено осветление в БНТ и запален планинар. "Много обичам да пътувам из България. Имам снимки от почти всички хубави места у нас", призна пред "Стандарт" Ладо. Затова, виждайки президента Росен Плевнелиев до слоестите US скали в новогодишната нощ, веднага надушил, че има нещо гнило в Пампорово. "Качеството на кадъра ми се стори ниско, освен това като че ли имах някаква сензитивност, че това нещо не е родно", спомня си Ладо. Затова започнал да търси снимката в Гугъл. Излезли му около три страници с 30 сайта. Започнал да ги проверява един по един. И намерил досущ
същата снимка във френски блог
"Отдолу с малки букви пишеше, че става дума за Скалистите планини в щата Колорадо, Северна Америка", спомня си Ладо. После пак бръкнал в търсачката и открил, че кадърът е доста характерен.
"Снимката с Колорадо не бе най-лошото в речта. В нея имаше над 1000 неща, които не ми харесаха. И ако трябва да й направя анализ, той ще бъде унищожителен", не пести критики Дойчинов. А междувременно феновете му във Фейсбук не спират да се множат - "стената" му прелива от коментари. Това го вдъхновява да направи още няколко колажа - на колорадска калинка и колорадски гайдар. Най-много "лайквания" обаче има закачката с Росен Плевнелиев в ролята на Хари Потър в "Хогуортс. Там, в библиотеката, пълна със заклинания, президентът е с компания - вълшебника Бойко Борисов.