Само за час, само на една спирка: 50 гратисчии в София

Мисия София

04-01-2013, 09:00

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Нередовни в автобусите са най-често ромите и младежите

52-ма гратисчии бяха изловени само за час в 5 автобуса на столичния градски транспорт.

Рано сутринта вчера общински полицаи и инспектори от транспорта направиха внезапни проверки за билети по линия 79 в столичния квартал  "Христо Ботев".

Инспекцията се превърна в игра на котка и мишка, тъй като нередовните пътници предприемаха бягство към вратите на рейса, веднага щом видяха проверяващите.

Опитните служители от Центъра за градска мобилност обаче не допуснаха пътниците да се измъкнат безнаказано. Нередовни са най-често ромите и младежите, които често често са и доста агресивни, обясниха контрольорите.

"Нямам работа вече година. Нямам пари за хляб, камо ли билетчето. Какво да направя?", жалеше се пред тях една от спипаните гратисчийки. Историята й обаче не разчуства инспекторите и тя отнесе акт на стойност 70 лв.

Акцията за нередовни пътници няма да е еднократна, проверките ще се провеждат всеки ден от 6,30 ч. до 22 ч.

Според данните на общината гратисчиите ползвали предимно крайградските линии. Затова и от края на миналата година поетапно по тях се въвежда постоянен кондуктор.

Постоянен контрол ще се въведе в автобусите в районите "Витоша", Банкя, Божурище, Нови Искър, Требич, Горни и Долни Богоров, Симеоново и Панчарево. В рейсовете ще има контрольор, а всеки пътник ще се качва само от първата врата и слиза от задната.