Батко олеква с имоти за над 4 млн. лева

Искът за запор е от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество

Възбрана и запор върху имуществото на станалия известен с аферата "Батко и Братко" Веселин Георгиев и неговата съпруга бяха наложени от Софийския градски съд и Сливенския окръжен съд по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Запорираното в полза на държавата имущество е на стойност над 4 100 000 лв. и включва недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки.

Част от недвижимото имущество, апартамент от 107.13 кв. м и гараж с площ 21.12 кв.м, се намира в район Лозенец, София. Останалите имоти са в община Нова Загора. Те са 108, като един от тях е изцяло собственост на Нина Георгиева. При другите тя притежава по 1/2 или 1/3. Голяма част от имотите са ниви, а останалите са лозя и овощни градини.

Съдът е наложил запор и върху акции, облигации и дружествени дялове, собственост на двамата съпрузи, на обща стойност близо 300 000 лева.

Искът за налагане на обезпечителни мерки върху имуществото, за което се счита, че е придобито от престъпна дейност, е внесен в съда от Комисията въз основа на събрани доказателства от съответните териториални дирекции на Комисията.

Както е известно скандалният случай "Батко и Братко" доведе до големи загуби за България. Скандалът от 2008 г. стана причина за спиране на пари от Брюксел – общо 165 милиона евро по програмите ИСПА и ФАР.

Наложи се делото, което се следи и от ЕС и беше пред присъда, да започне отначало, когато първият съдия Георги Колев стана председател на Върховния административен съд.

През юни 2010 г. пък делото беше върнато на прокуратурата заради допуснати нарушения.