И първата присадена ръка получи... британски кръчмар (СНИМКИ)

Животът

04-01-2013, 19:00

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Вижте удивителната история на 51-годишния Марк Кейхил

Допреди осем дни Марк Кейхил е живял с парализирана дясна ръка, разказва британският в. "Дейли мейл".

Вчера мъжът бе в състояние да движи пръстите си за пръв път през последните пет години, след като стана първият британец, получил трансплантация на ръка.
Операцията влезе в историята и като първата в света, в която истинската ръка бе отстранена по време на същата процедура.

Преди реципиентите вече са били изгубили ръката, преди замяната да може да бъде направена.

Г-н Кейхил, 51-годишен дядо от Западен Йоркшир, загубил способността да ползва ръката си, след като тя била поразена от тежък пристъп на подагра.
Той казва, че е във възторг от успеха на операцията, и се надява да бъде в състояние да се върне на работа като кръчмар.

Това промени живота ми, добави той. Страхотно е да погледна ръката си и да видя как се движи. Преди операцията не можех да връзвам обувките си, да закопчая копчетата на ризата си, да нарежа вечерята си или да играя с играчки със своя внук - сега се надявам, че ще бъда в състояние да правя всички тези неща сега.

Осемчасовата операция е извършена в болница в Лийдс, от екип, ръководен от пластичния хирург Саймън Кей.
Г-н Кейхил, заедно с 47-годишната си съпруга Силвия, заяви: "Бих искал да благодаря на целия екип, но преди всичко, бих искал да благодаря на семейството на донора. Това, което те направиха, беше наистина страхотно.

Професор Кей прогнозира преди година, че през 2012 г. ще видим първата трансплантация на ръка във Великобритания и това се случи точно 4 дни преди края, на 27 декември.

Съществувал риск от отхвърляне на ръката.

През 1998 г. на новозеландеца Клинт Халам бе трансплантирана ръка от мотоциклетист, убит при инцидент. Две години по-късно Халам поиска да бъде премахната, заявявайки, че я чувствал като "ръка на мъртвец".

Професор Кей заяви преди година, че се надява екипът да не направи грешка с избора на "неправилен пациент", който да получи първата трансплантирана ръка във Великобритания.

След като отпразнувал Коледа със семейството си, Марк се готвел да иде на почивка с втората си съпруга Силвия. Той обаче получил обаждане от лекарите и на следващия ден вече се подготвял за 8-часовата операция.

На Марк, който е бивш ръгбист, и съпругата му Силвия, им се наложило да се откажат от любимия си пъб заради болестта на мъжа.

Сега той движи пръстите си за пръв път от 5 години насам и се надява отново да се върне на работа.