Самотаксуваме се в "Синя зона"

Мисия София

04-01-2013, 14:48

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Иновацията се очаква през март в София, само три ще са апаратите, засега

Центърът за градска мобилност планира да монтира в центъра на София три устройства за самотаксуване за почасово паркиране, обяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.
"Най-напред ще ги изпробваме, за да елиминираме субективния фактор. През март очаквам да бъдат монтирани три устройства в центъра на града за пилотно въвеждане на апарати за самотаксуване", допълни тя.

Фандъкова допълни, че такива апарати има и в други европейски градове (в Бургас също има подобни устройства - бел.ред.).
Кметицата съобщи още, че през миналата година са били направени два одита в Центъра за градска мобилност – един за приходите и извършените разходи, а вторият е за дейността по инвестиране, изграждане, експлоатация и поддържане на местата за паркиране, паркинги и гаражи за 2011 г.

Фандъкова каза, че Столична община има шест препоръки към ръководството на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Една от тях засяга завеждането на имоти, предоставяни за управление на ЦГМ от Столичния общински съвет. Това е по-скоро счетоводен проблем и засяга тяхното вписване не там, където трябва, заяви тя.
Други препоръки се отнасят до отдаването под наем на паркинги.

Има отдадени под наем няколко паркинга, при 4 от които договорите приключват 2013 г. и се подготвят процедури за провеждане на нови конкурси. Но при 3 паркинга договорите за наеми са изтекли през 2011 г. и конкурси не са обявени, каза кметът.

Ще контролираме обявяването на конкурси на пазарни цени, заяви Йорданка Фандъкова. Други препоръки са за предприемане на действия за уреждане на взаимоотношенията между ЦГМ и гараж „Витоша”, провеждане на процедури за взаимоотношенията с мобилните оператори, като до края на февруари трябва да има подготвена документация, както и препоръки по отношение на невъзлагане през 2011 г. на процедури за закупуване на материали и консумативи.
По думите на Йорданка Фандъкова във връзка с договорите с „Карат С” е било констатирано, че не е имало добра организация, контрол и координация между различните служби.
Директорът на дирекция „Вътрешен одит” Димитринка Симова заяви, че „Софийски имоти” са с най-много препоръки, свързани с въвеждане на правила, процедури и регламенти, оценяване на рискове. „Основната цел на дирекцията е даване на препоръки и проследяване на изпълнението им”, каза още Симова.