И Бриджит Бардо иска да отпраши за Русия

Щяла да спаси два слона

След като вчера френският актьор Жерар Депардийо получи руско гражданство от президента Владимир Путин, неговата колежка Брижит Бардо също заплаши, че ще става руска гражданка.

Актрисата щяла да се премести в северната страна, ако не бъдат спасени два слона, заплашени с приспиване.

Административният съд в Лион потвърди на 21 декември решение на местните власти, което осъжда двата 42-годишни слона Непал и Бейби, болни от туберкулоза. Те са собственост на цирк Пинде, но са дадени на заем на зоологическата градина в Лион. Въпреки вълнението, което това решение предизвика сред защитниците на животните, а директорът на цирк Пинде Жилбер Еделстейн стигна до там, че поиска "президентско помилване", съдът потвърди решението, позовавайки се на риска от разпространяване на заболяването сред хората.

В кратко комюнике, публикувано днес, Брижит Бардо, която се бори от десетилетия за каузата на животните, съжалява, че предложенията на фондацията й за спасяването на Бейби и Непал не са били взети предвид. "Ако властимащите имат мерзостта и безсрамието да убият двата слона..., реших да поискам руско гражданство, за да избягам от тази страна, която вече се превърна в гробище за животни", пише Бардо.

Вчера Владимир Путин подписа указ, с който даде руско гражданство на Депардийо. След като се вдигна голям шум около преселването на актьора в Белгия, през декември медиите съобщиха, че той може да получи гражданство в Русия. На другия ден информацията беше коментирана от президента на страната - той заяви, че ако Жерар Депардийо поиска руски паспорт, ще го получи.

В крайна сметка, така и стана. От вчера Жерар Ксавие Депардийо, роден през 1948 г. във Франция, официално е гражданин на Руската федерация.