Българският календар бил най-старият в света

Животът

04-01-2013, 15:30

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Отново българско самолюбие или комплекси?

Марин Кавръков, областен управител на Сливен, твърди, че българския календар е най-старият в света и сега отбелязваме 7521 година.

 

Един от българските интелектуални и културни върхове е създаването на този календар, който е първи в света, посочи той. Според Кавръков календарът не само е най-стар, но и най-верен, по-точен дори от Григорианския.

 

"Преди календара на маите, преди китайския календар, преди Юлианския календар и преди Григорианския календар, има български календар, който е най-старият календар в света. Това е голям интелектуален, научен труд на хора, които са живели хиляди години преди Христос", заяви Марин Кавръков.


"Когато България е била Велика България, всички са се водили по нашия календар, защото сме имали икономическото, политическото, властовото влияние върху народите и сме пренесли своята интелектуална мощ и култура. Българите сме 8 милиона, а не 80 милиона. Ако бяхме 80 милиона души, целият свят щеше да чете българския календар", завърши областният управител на Сливен Марин Кавръков.