Авджиите гонят глупостта с молебен

Мисия Пловдив

04-01-2013, 15:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Авджиите с молебен за здраве

Ловците скочиха срещу ветрогенераторите заради птиците

Въоръжените управници често се надценяват, посочи Здравко Димитров

Глупостта обитава всички ни без оглед на занятие. Един депутат потеглил за ловен излет с колата, но решил да провери карабината си. По невнимание обаче натиснал спусъка и гръмнал. За късмет куршумът пробил покрива на колата. За спомен обаче дълго ушите на управника пищели след инцидента. С тази поучителна история Йото Пацов от Национално сдружение на ловците и рибарите се обърна към своите колеги под Тепетата, които се събраха на молебен за здраве в храм "Свети Иван Рилски".

Не може да се разчита само на молебени. Който се пази и Бог ще го пази, заяви още Пацов. Винаги сме държали на дисциплината по време на лов. Правим инструктажи, призоваваме оръжието да се зарежда чак на място, и едва когато се види дивеча да се сваля предпазителя. Въпреки това обаче инциденти пак има, а куршумът и животът не се връщат, сподели опитният ловджия. Той призна, че като дете също си е играл у дома с пушка, която имал за празна. Дядо му обаче навреме извадил патроните.

Днешните авджии правят грешки от самонадеяност, лакомия и простотия, заяви Пацов. Той даде за пример последния фатален инцидент, който стана преди два дни край село Голям Извор. В средата на декември пък двама ловци се скарали и се застреляли един срещу друг при излет в Плана планина.

За по-малко подобни инциденти днес се помоли и областният управител Здравко Димитров, който е запален ловджия. Макар и да не му е по сърце да убива и да няма много трофеи, той посочи, че обича да ходи на излети. Трябва да се спазват правилата за безопасност. При лов не бива да се консумира алкохол, защото притъпява бдителността и кара хората да се надценяват. Мъжете на властта наистина се надценяват, коментира още Димитров. Той се похвали, че лично няма подобни инциденти и си пожела и за бъдеще да не се случват.