Българската армия оредя

Политика

04-01-2013, 16:09

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От днес близо 1000 военни са безработни

Днес приключва срокът за предизвестията за напускане на армията на около 1000 военни.

Така броят на напусналите и съкратените от миналата година досега е над 2400 души, предаде Дарик. Председателят на Българската офицерска легия "Раковски" майор Иван Милов обясни, че предизвестията били предложени от министъра на отбраната и предвиждат пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 години при минимална служба 27 години, а за старши и висши офицери - 54 години.

Военните, които напуснаха армията, остават безработни. "Голяма част от тях нямат възможност да се пенсионират и ако имат такава, те преминават в разпореждане на НОИ, което допълнително ще натовари бюджета, другите ще се реализират на свободния пазар на труда. Това за нас е много странна мярка от страна на Министерството на отбраната като политика, да отстрани толкова много военнослужещи, които ще трябва да се влеят в редиците на безработните. Вие знаете какво е икономическото състояние на нашата страна и тези хора допълнително ще натоварят системата за социално осигуряване, а от друга страна ще се намалят приходите, които са внасяни за тях като осигуровки в НОИ - здравни и социални. Това е акт, който води след себе си редица последици, които няма да са добри", допълни майор Милов.

Между военнослужещите и министърът на отбраната все още няма диалог, подчерта той. По думите му не е нормално да бъдат освобождавани едни от най-можещите хора, които изпълняват най-важните задачи в армията. Според него се губи приемствеността и младите хора, които постъпват в армията, не могат да бъдат качествено обучени: "Къса се нишката и хората с опит не могат да предадат своя опит, знание и занаят, защото нямаш ли го вътре в сърцето си, нещата не стават..."

В следващите няколко седмици от легия "Раковски" са категорични, че ще изразят позицията си за нововъведените промени в Кодекса за социално осигуряване чрез алтернативен на мирното миналогодишно шествие начин.