Пререгистрирайте кучето си до края на март

Мисия Пловдив

04-01-2013, 16:54

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Размерът на таксата е 50 лева

В началото на календарната година от дирекция „Екология и управление на отпадъците” в Община Пловдив напомнят, че съгласно законовите разпоредби, за притежаване на домашно куче следва ежегодно да се заплаща такса.

Срокът за това, регламентиран в Закона за местните данъци и такси, е 31-ви март. Размерът на годишната такса, която е определена от Общински съвет – Пловдив от началото на 2013-та година е в размер на  50.00 лева.

Всички собственици на домашни кучета, които все още не са регистрирали в районната администрация своя домашен любимец и не са заплатили таксата „куче”, трябва да направят това до края на месец март.

Освобождават се от такса собствениците на:

•       кастрирани кучета;

•       кучета на инвалиди;

•       служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;

•       кучета, използвани за опитни цели;

•       кучета, използвани от Българския червен кръст;

•       ловни кучета;

•       кучетата с поставен чип, за първата година от неговото  регистриране. Не се дължи такса за годината, в която е поставен микрочипа.

Административната регистрация на всяко домашно куче в общината е задължителна, задължителна е и за тези животни, които са освободени от заплащане на таксата. Регистрацията се извършва в районната администрация по местоживеене срещу представяне на редовно заверен ветеринарномедицински паспорт и отразена идентификация  на животното, поставена от ветеринарен лекар.

Справка от общинския Електронен регистър на домашните кучета сочи, че до края на м. март такса за притежаване на куче трябва да бъде заплатена за над 2300 вече регистрирани домашни кучета.

Глобата за неспазване крайния срок от 31-ви март за пререгистрацията на домашно куче е 25 лв. На тази санкция подлежат както дължащите такса за притежаване на куче, така и тези които са освободени от заплащане на таксата. Освободените от заплащане на такса „куче” също са задължени в срок до 31-ви март да подновят административната си регистрация, като по този начин декларират, че продължават да се грижат за кучето и ще получават актуален за 2013 г. регистрационен документ.

Пропусналите да заплатят дължимата такса „куче” за предходни години, сега ще заплатят по 50 лв. за всяка пропусната година.

На глоба от 30 лв. подлежат тези собственици на домашни кучета, които не са декларирали и регистрирали в администрацията своите домашни кучета в срок 7 работни дни от придобиването им или от издаването на ветеринарномедицинския паспорт на животното.

За липса на идентификация на домашното куче, поставена от ветеринарен лекар, собственикът ще бъде санкциониран с 50 до 200 лв.