Съботни наброски

Без цензура

05-01-2013, 11:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Красимир Ангелов

Всичко от Автора

Новините от седмицата от по-различен ъгъл

За много години! Новата 2013 година вече настъпи, шампанското се изпи и всичко отново си тръгна по старому. Политическият живот в страната постепенно се пробужда, за да достигне вероятно неподозирани величини в дните преди генералната репетиция за парламентарните избори – референдумът за АЕЦ "Белене" на 27 януари.

Началото на годината обаче бе белязано с пореден географски гаф на президента Росен Плевнелиев и екипа му. След като през миналата година той смеси географията на Чехословакия, Чехия и Полша, сега екипът му прати прочути американски планини право в Родопите. Всъщност няма нищо лошо Аспен да е курорт в България, дори би било перфектно.

Представете си следващото новогодишно изявление на президента Плевнелиев да е от някоя ски писта в българското парче от щата Колорадо. Даже за повече звучност може да добавим едно "Х" пред името на курорта и той вече да носи доста по-българското Хаспен. А новото мото на българското правителство, което е добре познато с любовта си към строителството и магистралите, може да е "От Хасково и Харманли, та чак до Хаспен – все асфалт".

Разбира се там ще изпратим и наши еколози, които да сформират група за опазването на природата край курорта, а накрая на следващата година "Ню Йорк таймс" ще ги избере за "Личност на годината" (ай сиктир само с тоя Обама всяка година!)

Но нека погледнем и грешката на президентския екип от друг ъгъл – американците са наши хора, няма да ни се разсърдят за леката неточност. Я си представете какво би станало обаче, ако секунди преди това в речта на президента, когато той говори, че България е "страна със древна култура и богата история", вместо снимка на величествения Царевец, се беше появила снимка на Самуиловата крепост в Охрид?  Тогава братята македонци със сигурност биха реагирали като ужилени, че отново сме посегнали на тяхната история и нация. Не че тогава щеше да има историческа грешка де, ама в случая по-добре географска грешка, отколкото историческа истина.

Естествено в началото на годината българинът бе доста заинтригуван и от въпроса кога ще се почива през Новата година. Оказа се, най-добре ще е през май и декември, когато ни се събират добро количество почивни дни. Реално подобни неща вълнуват изключително много и гърците, но въпросът там не е кога ще почиваме, а "колко дни ще трябва да работим". Затова отсега ви съветваме – ако планирате почивка през май до съседна Гърция, първо проверете ще работят ли тогава гърците. Това до голяма степен ще зависи и от отговора на въпроса "Кога ще ни платят германците", но тук вече отиваме в друга тема.

И така - да оставим настрана темата за празниците, софрите и почивните дни и отново да се впуснем в обичайните теми от ежедневието. В първите дни на Нова година дойде новината, че общинският съветник в Стара Загора Тихомир Томов, който е и бивш зам.-кмет на града, поиска градът на липите да купи 50 декара терен на Луната. Предложението сега може и да звучи нереалистично, но е важно да инвестираме в бъдещето", коментира сериозно 50-годишният общински съветник.

Естествено веднага изниква въпросът защо са му на Центъра на Вселената (както е известен сред жителите си Стара Загора) някакви си мижави 50 декара от Луната?

Вероятно на това отговор може да даде само господин Томов, но пък в екипа на Sofiautre.bg имаме няколко градивни предложения и считаме, че идеята в перспектива никак не е лоша. Така например там може да се построи първата междугалактическа спортна зала, до която да води бъдещата магистрала "Луна".

Друг доста добър вариант е на парчето от луната да се изгради огромен мол, който този път няма да е най-големият на Балканите, а най-големият на Луната. В него ще има подлунен паркинг за 1 500 космически кораба, както и атракционът "Космически боулинг", в който посетителите ще могат да целят с метеорити от различни планети.

Съществува разбира се и вероятността идеята за закупуване на имот на Земята да е таен план на правителството, което е решило да премести Народното събрание и Министерски съвет на Луната. Така на входа на бъдещия парламент вече няма да пише "Съединението прави силата", а простото и ясно "Излел е Делю Хайдутин".

В бъдеще пък на Богоявление кръста няма да се хвърля в река или фонтан, а направо ще се мята от Луната и космическите плувци ще се борят кой ще стигне пръв до него. И това ще стане, да знаете, но на този етап ни остава само възможността да си скачаме направо във водата. А сега е време да се разделяме, защото пак идват именни дни и пак е време за софра. Наздраве!