Плевнелиев изпълнил 5 обещания, доработва 28

Най-доброто от печата

05-01-2013, 08:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентската администрация бе прочистена от агенти на ДС

През първата година от мандата си президентът Росен Плевнелиев е изпълнил докрай 5 от поетите общо 40 обещания в предизборната си кампания. Това става ясно от отчета за степента на реализираните от държавния глава ангажименти, публикуван на сайта на „Дондуков“ 2. Първият от тях е именно обявяването на обещанията в интернет. Следва прочистването на президентската администрация от агенти на ДС и назначаването на млади експерти. Наскоро Плевнелиев се похвали, че от 132-ма служители на „Дондуков“ 2, над 100 са млади хора. Третото превърнало се във факт обещание е пълната прозрачност в работата на администрацията, след като вече съветите към президентството се предават на живо в интернет. Четвъртият изпълнен ангажимент е „Дондуков“ 2  да отвори врати за работодателски и синдикални организации, граждански обединения и НПО-та. Последното обещание, реализирано докрай, е прозрачност и ясни правила по въпросите на гражданството и помилването. Тази тема се превърна в горещ картоф по времето на двойката Първанов-Марин, когато без отчет се вадеха от затвора убийци и изнасилвачи. В момента Комисията по помилванията излиза с редовен месечен отчет, а от началото на мандата е издаден само един указ за помилване.

 

Освен петте реализирани обещания други 28 били в процес на изпълнение. Сред тях е финализирането на дългосрочния план за развитие на България и приемането на закони за спецслужбите.

 

Сред 7-те обещания, по които няма движение според отчета, е организирането на мобилни приемни в страната за директен контакт на  хората с президентската администрация. Не се работи и за реформа в здравеопазването, все още не е създаден и съвет на президентите, става ясно от сайта.