Конгресът в САЩ одобри резолюция атентата на бургаското летището

Отбелязва се, че терористичният акт носи почерка на "Хизбулла"

Резолюции за "Хизбулла" и атентата на бургаското летище са едни от последните документи, одобрени от двете камари на 112-я Конгрес на САЩ, предаде Радио "Фокус".

Резолюциите са с аналогичен текст и призовават правителствата в Европа и Европейския съюз да включат "Хизбулла" в списъка на терористичните групировки и да й наложат санкции за подкрепата за режима на Башар Асад. Настоява се американският президент да осигури "всяка необходима дипломатическа, разузнавателна и правоналагаща подкрепа на българското правителство за разследването на терористичната атака от 18 юли в Бургас".

Отбелязва се, че терористичният акт носи почерка на "Хизбулла", според Джон Бренън, съветник по националната сигурност и контратероризма на президента Барак Обама. С резолюциите се потвърждава подкрепата на САЩ за България като член на НАТО и се настоява САЩ, НАТО и Европейският съюз да работят заедно с българската страна, за да защитят територията и гражданите й от всяка терористична заплаха.

В Камарата на представителите, където е внесен от конгресмена републиканец Майк Кели, документът е одобрен на 1 януари т.г. По-рано резолюцията беше одобрена от Сената, където я представи независимият сенатор Джо Либерман. Резолюции от такъв тип нямат задължителен характер.