Децата в България мизерстват, предупреждава ООН

Свят

05-01-2013, 12:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

На българчетата им липсват основни неща като храна, дрехи, интернет

България е на четвърто място в света по процент на бедни деца. Това показва доклад на Детския фонд на ООН, обхващащ периода 2009-2012 г.

Класацията на 35 страни е изготвена въз основа на процента на децата, живеещи в домакинства с доход, равен или по-нисък от 50% от средния за страната. По този показател 17,8% от децата в България са определени като бедни. Най-много бедни деца живеят в Румъния - 25,5%, в САЩ - 23,1% и в Латвия - 18,8%. Непосредствено преди България се намира Испания, където 17,1% от децата живеят в бедност. Най-малко бедни деца има в Исландия - 4,7%, следвана от Финландия с 5,3%, Кипър, Холандия и Норвегия с 6,1%.

По друг показател за лишенията на децата България е на предпоследно място сред 29 страни, изпреварвайки само Румъния. 56,6% от българските деца са лишени поне от две от общо 14 неща, посочени от УНИЦЕФ като необходими за развитието им, защото домакинството, в което живеят не може да си позволи да им го осигури.

Сред тези необходимости са поне три хранения на ден, поне едно хранене на ден с месо, пиле или риба, свежи плодове и зеленчуци всеки ден, подходящи за възрастта на децата книги, предмети за занимания на открито като велосипед или ролери, пари за участие в училищни екскурзии и мероприятия, интернет връзка, нови дрехи, два чифта подходящи обувки.