Кои са най-добрите работни места за вашето здраве

Животът

05-01-2013, 17:12

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Да работите нещо, което не вреди на здравето ви, не означава просто да избягвате опасности, като химикали и работа с тежки машини

Служителите се нуждаят от уважение, стимулация и контрол върху своята работа, казва д-р Л. Кейси Чосууд от Националния институт за безопасност и здраве при работа, пише tialoto.bg.

Всяка професия и работодател са различни, но има начини да работната среда да бъде по-здравословна. Ето и кои са професиите, които не биха ви навредили.

1. Цветар/градинар

Цветари са си спечелили място в сайта Monster.com за една от най-здравословните професии. Да бъдеш около растенията и природата доказано намалява стреса и кръвното налягане. Същите ползи важат и за градинарите, въпреки че при тях работата е по-тежка физически.

2. Компютърен (софтуерен) специалист

Много хора считат, че професията „компютърен инженер" не е полезна, заради застояването пред компютъра, но се оказва, че не е точно така. Добрите специалисти в тази област работят в големи и прогресивни компании, които държат на своите служители и се грижат за средата, в която те работят. Освен това тези хора работят на ненормиран работен ден и не е задължително да бъдат в офиса по 8 часа на ден. А високата заплата, която взимат е гаранция за по-висок стандарт и качество на живот.

3. Фитнес инструктор

Логично е, че тази професия е една от най-здравословните. Тук влизат професии като йога инструктор, хореограф, треньор по фитнес и т.н. Този тип работно място предлагат положителни взаимодействия с други хора, креативност и гъвкавост на работния график.

4. Служител в застрахователна компания (но не агент)

Актюерите (това са специалистите, които отговарят за създаването и развитието на застрахователните продукти и схеми за здравно и пенсионно осигуряване) често работят като статистически анализатори в застрахователните компании, а там нивото на стрес е почти нулево. Освен това за тези специалисти нивата на безработица са наистина ниски, което е фактор за тяхното емоционалното здраве и спокойствие за бъдещето.

5. Здравен специалист (но не лекар)

Ако работите в областта на здравеопазването, то вие сте на правилното място, стига да не сте натоварен доктор. Едни от най-малко стресиращите професии са рецепционист в клиника, служител в медицинска лаборатория, диетолог, ортодонт, физиотерапевт и др. Тези хора, за разлика от лекарите и медицинските сестри, които работят в болници, най-често работят в офис среда или в лаборатории, работят с предварително записани часове и имат съкратено работно време. Освен това, тъй като работата им е съсредоточена върху някои аспекти на здравето, те са по-склонни да прилагат здравословните навици в собствения си живот.

6. Държавен служител

Този тип служители не винаги имат високи заплати, но пък се ползват от други предимства, които ги няма в частния сектор. Те често имат по-големи отпуски, по-кратък работен ден, по-голяма сигурност за работата си, ходят на по-евтини почивки в държавните хотелски бази, хранят се в евтиния стол на учреждението, в което работят и т.н.

7. Офис асистент/секретарка

Тези хора са помощен персонал и често работата им е по-приятна и не води до стрес, както е при другите служители. Работата на офис асистентите до голяма степен е предвидима, тъй като обикновено всеки ден по едно и също време те знаят какво трябва да направят, а работата им не ги затруднява.

8. Служител в малка фирма

Да работите в голяма компания може да звучи примамливо, защото предлага по-големи възможности за напредък в кариерата, но в същото време има много служители в големите корпорации, които по-скоро се чувстват безлични и незначими. За тези хора би било много по-полезно да работят в малко предприятие, където да се чувстват по-пълноценни и полезни.