Изпихме антибиотици за 115 млн. лева

Най-доброто от печата

06-01-2013, 08:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ходим при джипито четири пъти в годината

Българинът продължава да залага на антибиотика в битка за здравето си. През миналата година сме изпили мощни илачи за 115 милиона лева.  Това разкриха за "Стандарт" водещи фармацевтични компании. През 2011 г. пък сме изгълтали антибиотици за 118 милиона. Разликата се дължи на факта, че миналата година се разминахме със сериозна грипна епидемия, както и на поевтиняването на някои опаковки.

Ходим на джипи четири пъти в годината, според последните данни. "Доживяхме да даваме по-малко пари за здраве", бе краткият коментар на здравната министърка Десислава Атанасова. Тя посочи, че само за 6 месеца здравната каса е изхарчила 22 млн. лв. по-малко, отколкото през второто полугодие на 2011 г.

Спестените средства се дължат на нормативните промени във ведомството. От тази година се очаква поевтиняване и на скъпоструващи медицински изделия като стави, пирони и стендове, разкри оше тя. 

Семейните лекари са извършили между 25 и 30 млн. прегледа през изминалата година, съобщи  шефът им д-р Любомир Киров. Грубите сметки показват, че всеки от нас е търсил помощ от джипито си 4 пъти или през три месеца. При потребителска такса от 2.70 лв. това означава, че пациентите са оставили при медиците около 67.5 млн. лв. 
Младите работещи хора се лекуват накрак. Те ходят при личния си лекар, но рядко взимат болничен, обясни д-р Диана Чинарска, джипи в София. По думите й активните хора с болежки не искали да отсъстват от работа и затова не се лекували, лежейки у дома.

Според експерти те се страхуват да не загубят работата си. Затова отсъствали по болест само в краен случай.

През зимните месеци най-натоварено при семейните лекари е заради грипа и простудните заболявания. Педиатрите пък лекуват най-много деца с висока температура и зачервено гърло, запушен нос и  хронични бронхити, обясни още д-р Диана Чинарска.
В студовете лавинообразно нараства и броят на възрастните пациенти, които се оплакват от болки в сърцето, както и от високо кръвно налягане. При минусови температури те трябва да са много внимателни, алармираха медици. Пред кабинетите на семейните лекари не спира и от опашката от хронично болни - с усложнения от диабет, астма и др.