Ред е на именниците! България чества Богоявление

Животът

06-01-2013, 09:01

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В цялата страна празникът ще бъде отбелязан с водосвет и ваденето на кръста

Българската православна църква отбелязва днес Богоявление, познат сред народа и като Йордановден.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение".

Именно оттук идва и названието на празника - Богоявление. В различните части на България обаче той носи и имената Водици и Водокръщи.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила.

За здраве всички участват в освещаването на водата, като след празничната служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болните пък се къпят във водата, където е хвърлен кръстът.

Във връзка с хвърлянето на кръста има и редица поверия. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве.

Празникът ще бъде отбелязан в цялата страна с празнични литургии, освещаване на бойните знамена и с ритуал по спасяване на кръста. Богоявленски водосвет ще се извърши във всички гарнизони на Българската армия.

Водосветът в София ще се проведе пред Паметника на Незнайния воин в присъствието на президента и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев. Освещаването ще бъде водено от Знеполския епископ Йоан.

Във водосвета ще участват бойните знамена на Националната гвардейска част, Военна академия „Г. С. Раковски”, военни формирования 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево и 44510 – София както и знамената-светини на Първи конен полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 11-ти пехотен Сливенски полк, 23-ти пехотен Шипченски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 25-ти пехотен Драгомански полк, 6-ти пехотен Търновски полк и 30-ти пехотен Шейновски полк.

На днешния ден имен ден над 100 хиляди българи празнуват имен ден. Това са всички, които носят името Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Динко, Господин и техните производни. Честито!