Военен от Атия извади кръста в Бургас

Животът

06-01-2013, 12:47

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Двама футболисти стигнаха първи до светинята в Созопол

33-годишният Станимир Манолов, военен от базата в Атия, се пребори в оспорвана надпревара, за да извади кръста на Йордановден в Бургас. Младият мъж, който е баща на момиче и момче, си пожела най-вече здраве, щастие и успех на всички българи.

Виж галерия от снимки тук

Още докато излизаше от водата с реликвата Станимир спря първо при децата си, на които обещал да го целунат, ако извади кръста, и чак след това отиде при сливенския митрополит Йоаникий и свещениците.

"Скачам за четвърта година, не е много студена водата в сравнение с минали години", заяви друг участник в ритуала. 39 бяха тази година смелчаците, които се втурнаха в студените води на морето за кръста. Сред тях за първи път от доста години имаше и млада дама - 22-годишната бургазлийка Николина Евтимова. Двама 16-годишни младежи бяха най-младите мераклии за кръста. В светия ритуал се включи и 60-годишен мъж.

Тази година те се втурнаха след светинята от централния плаж, а не от Моста, както повелява традицията, тъй като символът на Бургас е затворен за мащабен ремонт.

В Созопол двама се оказаха най-бързите плувци и спасителите на кръста. Халфът на местния клуб "Созопол" Стелиян Илиев и бившият му съотборник вратарят Никола Бобчев пребориха конкуренцията на още 40 мераклии, които се хвърлиха в бурните и ледени води в надпревара за кръста. Двамата счелчаци за втора поредна година спасяват кръста. По традиция, позната само в Созопол кръста бе разчупен на две и парчето бе хвърлено още по-навътре в бурното море. Всички участници в спасяването на кръста получиха  парична награда от община Созопол.

20-годишният Атанас Екшиев за втора поредна година спаси кръста в Царево. Въпреки студеното време 10 души скочиха в студените води от пристанището с надеждата да хванат Богоявленския кръст. 20-годишният студент в УНСС получи поздравления и 100 лева награда от кмета Георги Лапчев.

В Ахтопол по-бърз се оказа 27-годишният Красимир Милчев. В борба срещу него излезе само още един местен жител, но Милчев го превари за кръста и победоносно излезе със светинята.

Актьорът Кръстьо Пеев, който се прочу с участията си в новия филм на Джеймс Бонд и "Под прикритие", грабна кръста на Йордановден в Несебър. Общо 24 мъже се хвърлиха в морето на ритуала в морската община.