Радослав извади кръста от Марица

Мисия Пловдив

06-01-2013, 14:54

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

30-годишен техник извади кръста в Пловдив (СНИМКИ)

Смелчагата знаел предварително, че ще грабне светинята

30-годишният пловдивчанин Радослав Иванов хвана кръста във водите на река Марица. Мъжът и преди е участвал в празничния ритуал, но тази година за първи път успява да грабне реликвата.

След като излезе от водите на реката, Радослав поздрави всички именници както и своите роднини и познати в село Павелско. Смелчагата посочи, че още от самото начало е бил убеден, че ще хване кръста и предупредил конкурентите си. 30-годишният пловдивчанин сподели, че е женен и работи в София като техник на антени за мобилни телефони. Много добре се чувствах във водата, дори не исках да излизам. Сега обаче ми е студено и отивам да празнувам. Обичам ви, заяви Радослав на тръгване.

Смелчагата имаше близо 50 конкуренти. Преди да влязат в реката младежите се сгряваха с вино и изпълнения на възрожденски песни. На няколко пъти изпяха и химна на България. Мнозина демонстрираха татуировки и скандираха: Хайде, Канари!

Във водите на Марица се потопи и Бай Рангел Моржа, който е жива легенда сред кръстоловците. Той направи своите причудливи упражнения, които породиха учудени погледи и шеговити подвиквания от събралата се публика. След това ветеранът се здрависа с младите смелчаци и им пожела успех.

Приканени от хубавото време на бреговете на реката край Панаира за празничната церемония се стекоха хиляди пловдивчани. След официалните лица бяха областният управител Здравко Димитров, кметът Иван Тотев и депутати. Кръстът пък бе хвърлен лично от митрополит Николай, който пожела мир и благоденствие на всички. Снимки от събитието можете да разгледате ТУК.