Руснакът Депардийо в Саранск – дават му къща, че и министерски пост

В република Мордовия посрещнаха актьора като герой

Френският актьор Жерар Депардийо, който в събота получи руски паспорт по решение на президента Владимир Путин, вчера вечерта беше посрещнат с огромни почести в руската република Мордовия, където му предложиха къща, жителство и министерски пост, съобщи Франс прес.

Мордовската столица Саранск беше първият град, който актьорът посети като руски гражданин. В 300-хилядния град Депардийо беше посрещнат по всички правила на знаменитото мордовско гостоприемство - на летището дойдоха лично ръководителят на републиката Владимир Волков, председателят на парламента Владимир Чибиркин, кметът Пьотър Тултаев. Жени в традиционни носии поднесоха на госта блини и пяха народни песни.

"Жерар Депардийо беше посрещнат като герой" в Саранск, посочи журналист от руската новинарска телевизия "Русия 24", който добави, че актьорът пристигнал в републиката, за да празнува Коледа по Юлианския календар.

Веднага след пристигането си Депардийо размаха новия си руски паспорт пред тълпата оператори и фоторепортери, които го чакахана летището под снега.

"Много съм доволен, тук е много хубаво", заяви актьорът.

По време на среща с жители на Саранск в театъра за опера и балет Депардийо получи от Владимир Волков предложение да се засели в Мордовия, да си избере жилище или място, където да си построи къща, насред гората и близо до река, предаде ИТАР-ТАСС.

Според местен източник, цитиран от агенция Риа Новости лидерът на републиката дори предложил на актьора да стане министър на културата на Мордовия. "Ако г-н Депардийо пожелае, ние можем да му предложим този пост", заявил Волков.

Мордовия е известна не толкова с туристическите си забележителности, колкото с двайсетината затворнически лагери, разположени на територията й и изградени през сталинската епоха, отбелязва Франс прес.

Една от двете млади пънкарки от групата Пуси райът, осъдени на две години трудов лагер заради тяхната пънк молитва срещу Путин в московски храм през февруари 2012 г., изтърпява наказанието си в Мордовия.