Добро утро в понеделник!

Мисия Пловдив

07-01-2013, 06:24

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес е Ивановден, поздравете именниците

Добро утро, Пловдив! Днес с умерен и силен северозападен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Ще има значителна облачност и на много места ще превалява сняг. Максимални температури между минус 3° и 2°, в югозападните райони до 4-5°.

Над планините ще бъде облачно и също ще вали сняг. Ще духа силен северен вятър. Времето ще е студено, с максимални температури на 1200 метра около минус 7°, на 2000 метра около минус 12°.

Днес кмета на Пловдив инж. Иван Тотев ще даде първата си за тази година пресконференция. Тя ще започне от 10.30 часа в заседателната зала в сградата на Общината.

Среща с медиите организират и народните представители от левицата Захари Георгиев, Петър Мутафчиев и Милена Христова. Събитието е от 11.00 часа в Пресцентъра на БСП - Пловдив.

Днес е Ивановден. Редно е да почерпят всички, които носят името: Ваньо, Bаня, Яна, Еньо, Енчо, Жан, Жанa, Жанета, Ивайла, Ивайло, Иван, Ивана, Иванкa, Иванинa, Ивелин, Ивелина, Ивета, Иво, Ива, Йоан, Йоанa, Йовка, Йовко, Йонка, Йонко, Йончо, Йото и Калоян.

На този ден по традиция ергените къпят момите, окъпвани са още младите мъже и именниците. В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца до 1 г. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете.

Според Юлианският календар пък днес е Коледа.