БАБХ: Всички свинеферми са изрядни!

Новините

07-01-2013, 09:13

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Фермите покривали изискванията за хуманно отглеждане на животни

190-те свиневъдни ферми, в които се отглеждат повече от 10 свине майки, покриват минималните изисквания за групово отглеждане, информират от Агенцията за безопасност на храните.

За изпълнението на наредбата вече е запозната и Европейската комисия. Така считано от 01 януари 2013 година страната ни е изпълнила Наредба 21 от 14 декември 2005 година по изискванията за защита и хуманно отношение и всички свиневъдни обекта покриват минималните изисквания за групово отглеждане на свине майки.

В параграф 4 от Заключителни разпоредби на Наредба 21, е посочено, че от 1 януари 2013 година  Държавите-членки гарантират, че свинете майки и женските свине се отглеждат групово през период, който започва четири седмици след заплождането и приключва една седмица преди очакваното раждане, допълват от Агенцията.

Стените на помещението, в което се намира групата, трябва да са дълги най-малко 2,8 метра .Когато групата е по-малка от шест животни, ширината на стените на помещението, в което се намират, трябва да е най-малко 2,4 метра, разясняват още от БАБХ.