Футболът през омекнали архитектурни мозъци (СНИМКИ)

Животът

07-01-2013, 15:31

Снимка:

sports.ru

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Вижте най-странните футболни стадиони

Футболът е повече от една игра. А когато става въпрос за стадиони трябва да добавим, че не всички архитекти са традиционалисти. Руското издание sports.ru събра някои от уникалните терени по света.

Първото предложение идва от ЮАР. Mmabatho Stadium събира 59 000 души, но това едва ли е толкова важно при тази странна архитектура на трибуните. Той е построен през 1981 година от руска строителна компания.

Igralište Batarija в Хърватия няма как да не грабне окото. Още повече, че е разположено между средновековни паметници, сред които кулата на Сан Марко. Крепост, чиято история започва през XV век.

Може би един от най-атрактивните в класацията е Осака Стейдиъм в едноименния японски град. В миналото това е бил домът на бейзболният отбор Ястребите. Той е разположен в центъра на града и на мачовете са ходили над 30 000 души. От 1998 година обаче нищо не е същото. Тогава на стадиона са построени къщи, а част от терена е превърнат в паркинг. Какво ли е да живееш в центъра на Осака, в центъра на стадион?

Стадионът в комплекса Marina Bay в Сингапур пък може да претендира за най-романтичния. Отборите спорет помежду си заобиколени от вода, а трибуните са на брега. Стадиончето се намира в близост до пистата за Формула 1 в Сингапур, където се провеждат атрактивните нощни състезания.

Едноименният стадион на Алесунд в Норвегия едва ли е най-комфортното място за феновете, но е видно, че те едва ли се интересиват много дали са седнали в кресла. Такива на тази трибуна просто липсват, а почитателите заемат място направо на тревата или най-много да положат телеса на полувремето на някой камък.

Трибуните на Cocodrilos Sports Park във Венецуела въобще не се нуждаят от акустика за гласовитете фенове, тъй като местата са вкопани в скала.

Коренно различно изживяване пък имат не толкова многобройните почитатели на Стреймур на техния Eidi Stadium на Фарьорските острови. Той няма лиценз от УЕФА за европейските турнири и това звучи логично. Най-малкото едва ли се чува реферската свирка от грохота на морските вълни...

Още един стадион в Хърватия попада в тази класация, най-вече заради избора на място. Да отидеш на мач на стадион Gospin Dolac е по-скоро вид туризъм, отколкото спортно изживяване. Теренът е разположен в гора, а футболистите ритат в подножието на големи канари. В близост до игрището пък се намира езеро. Какъв футбол, какви пет лева?
 
Класацията на странните стадиони завършва с едно съоръжение, което е добре познато на българските запалянковци. Става въпрос за Estadio Municipal de Braga, където своите мачове играе първодивизионния Брага. Именно там, по време на Евро 2004 България игра с Дания. Явно и нашите футболисти са се захласнали по природните красоти на единия от секторите, тъй като "динамитите" ни отнесоха с 2:0.