Най-шантавите диети в историята

Бургас Лайф

07-01-2013, 11:37

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Сред чудодейните средства за отслабване били арсенът и стрихнинът

Въпреки че постоянно ни предупреждават за опасностите, които крият диетите за отслабване, хората се подлагат от векове. 
Още от времето на гърците и римляните хората спазват диети. Но докато тогава те са били свръзани със здраве и добро състояние на организма, дошло времето на викторианците, които популяризирали диетата именно с цел  отслабване. 
„Гръцката дума „diatia”, от която произлиза и днешната дума „диета“, описва цял начин на живот“, споделя Луис Фокскрофт, историк и автор на книгата „Калории и корсети: История на диетите от 2000 години“, пише BBC. 
“Тогава диета се е спазвала най-вече заради физическото и психическото здраве. Чак през 19 век хората започват да се пристрастяват към отслабващите диети – тогава целта към естетика нараства, а оттам експлодира и индустрията на диетите“, разкава още историкът. 
Но кои са най-странните, най-нестандартните и най-нездравословните отслабващи диети в историята? 
Сдъвчи и изплюй
В края на 20 век американецът Хорас Флетчър решил, че многото дъвчене и след това плюене на храната е начин да отслабнеш. 
"Флетчеризъмът", както бил наречен този тип диета, популяризирал дъвченето на храна, докато всички полезни съставки се извлекат от организма, след което останалият материал от храната трябвало да бъде изплют. 
Диетата била странна, защото имало и точно определен брой дъвчения за различните храни – лукът например трябвало да се дъвче 700 пъти. 
Диетата била наистина популярна и нейни известни привърженици били Хенри Джеймс и Франц Кафка. 
Диета с тения 
Тази диета определено не е за гнусливите. В началото на 1990 година диетата с тения започнала да се рекламира доста интензивно, пише в книгата си Фокскрофт.

Много години по-късно било съобщено, че оперната певица Мария Калас яла паразити, за да изгуби тегло, но досега се смята, че това е просто мит. 
Хората, които спазвали тази диета, поглъщали тении от животни. Теорията била, че тениите достигали своята зрялост в червата и абсорбирали изядената храна. Заедно с диарията и повръщането, които били резултат от живота на тенията в човешкия организъм, всеки можел да отслабне.
Когато човек постигнел желаното тегло, той можел да вземе хапче против паразити, което убивало тенията. След това тя била изхвърляна с изпражненията, което пък от своя страна причинявало коремни и ректални усложнения. 
Тази диета е била наистина рискована. Не само че тенията може да порастне до 9 метра, но тя може да причини и редица болести, включващи главоболие, проблеми със зрението, менингит, епилепсия и деменция. 
„През 19 век бизнесът с диетата станал наистина проспериращ. Рекламите на различни диети били все по-изпипани и повече продукти за отслабване били предлагани на пазара“, разказва историкът Ани Грей. 
Бумът при индустрията с диетите има и тясна връзка с популяризирането на знаменитости, които искат да изглеждат добре, с медиите, които показват съвършения образ на слабата фигура, и с развитието на нови медикаменти за отслабване, разказва Фокскрофт. 
Диета с арсен
Диетите с лекарства, хапчета и всякакви видове отвари стават все по-популярни през 19 век. Но тези така наречени „чудодейни средства“ често имат опасни съставки, включващи арсен и стрихнин. 
„Тази диета била рекламирана с предимството, че ускорявала метаболизма, подобно на амфетамините“, казва Фокскрофт. 
Въпреки че количеството на арсен в хапчето било малко, въздействието му все пак било твърде опасно. Често спазващите диетата взимали повече от препоръчителната доза, мислейки, че по този начин ще загубят повече килограми. А така са рискували и сериозно отравяне с арсен.
Често арсенът не бил рекламиран като съставка в хапчетата, което означавало, че повечето хора дори не предполагали за съдържанието му. 
„Такива отрови тогава са били слабо контролирани и всяко домакинство можело да си закупи от тях“, споделя историкът. 
„Също и многобройни шарлатани се представяли за експерти в областта на диетологията, за да продават стоката си. И множество хора купували от тези „чудодейни“ медикаменти“, допълва Фокскрофт.
Диета с оцет 
Диетите на знаменитостите не са нищо ново. Лорд Байрон е един от първите икони на диетата и спомогнал за общественото вманиачаване в това как отслабват звездите. 
Тогава, както и днес, хората искали да изглеждат като знаменитости. Затова всяка рекламирана нова диета по медиите била задължително изпробвана. 
След 1800 година поетът Байрон популяризирал диетата с оцет. 
За да прочисти тялото си, той пиел ежедневно оцет и ял картофи, накиснати отново в оцет. Страничните ефекти включвали повръщане и диария. 
Поради огромното културно влияние на поета тогава загрижеността към младото поколение била голяма, тъй като младите подражавали на Байрон. 
Романтиците ограничавали храната си до оцет и ориз, за да придобият фигурата на Байрон. 
„Нашите млади госпожици живеят в полуглад“, написал тогава един критик. 
По това време се популяризирал и строгият стил на хранене, разказва историкът Грей.
Диета с гума
С индустриалната революция и масовото производство употребата на гума изведнъж станала много популярна. 
В средата на 19 век гумените клинове и корсети влезли интензивно в употреба.
Освен че скривали мазнините, те причинявалии потене, което хората се надявали да доведе до загуба на тегло. Те били носени и от мъже, и от жени. 
„По онова време всички джаджи и процедури са се рекламирали като начин да отслабнеш“, смята Грей. 
Първата световна война е бил поводът отслабването по този начин да бъде прекратено, тък като гумата започнала да се използва с военна цел./ dnes.bgСнимка на Деня

Щрихи от Плевен