Връщат разделното събиране на отпадъци в Пловдив

Мисия Пловдив

07-01-2013, 12:32

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Три фирми ще си поделят сметта в града с 5-годишни договори

Договор за разделно събиране на отпадъците с фирма Булекопак подписа днес пловдивският кмет Иван Тотев. Контрактът е за 5 години. Според него фирмата трябва да постави контейнери за разделно събиране в районите Южен и Западен. Компанията ще работи съвместно с ОП Чистота, което ще извозва отпадъците.

Подобен договор предстои да бъде подписан след броени дни и за районите Централен и Тракия. Те ще бъдат поверени на фирма Екопак. След това ще бъде сключен контракт и за Източен и Северен. Там задачата за събиране на сметта ще бъде поверена на компания Екоколект.

Тези три фирми ще си поделят града. Те ще имат за задача не само да се погрижат за отпадъците, но и да проведат разяснителна кампания сред гражданите. Цветните контейнери за разделно събиране на сметта ще се появят по улиците на Пловдив до 2 месеца. Ако те бъдат унищожени фирмите ще трябва да ги заменят с нови във възможно най-кратки срокове или рискуват да бъдат глобени. Предстои да видим дали пловдивчани имат готовност за такава промяна, изтъкна Иван Тотев. Той похвали жителите на квартал Столипиново като изтъкна, че там разделното събиране е най-добро и почти нищо не се изхвърля.

По договор фирмите няма да получават финансиране от Общината. Освен това сме разписали като задължение те да работят с Общинско предприятие Чистота, което се надяваме по този начин да регистрира приходи между 80 и 100 хиляди лева. Няма и вероятност да попаднем на фирма фантом, тъй като според последните изисквания на закона, тези компании подлежат на пререгистрация, изтъкна още градоначалникът.