Следим градската екология онлайн

Мисия Пловдив

07-01-2013, 13:16

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Данните за шума, въздуха и водата в Марица достъпни в интернет

Данните за нивото на шума, състоянието на въздуха и водите на река Марица в рамките на Пловдив скоро ще бъдат достъпни в интернет. Това обяви кметът Иван Тотев. Новият портал в момента се довършва и ще бъде представен след десетина дни. На него всеки ще може да провери показателите в момента или да направи справка за минал период, уточни още градоначалникът.

Данните за шума ще бъдат предоставяни от петте терминала за измерване на звуковия фон в града. Информацията за въздуха пък ще дойде от станциите на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Данни за замърсяване или екстремно повишаване на водите на Марица пък ще се подават от бента на реката. Надяваме се това най-сетне да сложи край на спекулациите относно качеството на въздуха и водата на града, заяви още Тотев.

Главният еколог на Пловдив Стефан Шилев на свой ред представи мобилния уред за измерване на шум, който общината закупи наскоро. В момента той още се изпробва и предстои да бъде сертифициран. Двама служители на общинския инспекторат преминават обучителен курс за работа с устройството, което е сред най-новите на пазара. За него ще бъдат набавени и специални приставки.

Първото засечено нарушение е било от климатичната инсталация на обновения Дом на културата. След приключване на предварителните дейности вече ще започне и налагането на санкции. Глобите започват от 200 лева за граждани и 500 лева за фирми. Общинските „ловци” на шум обаче имат правомощия само по строителни площадки и други публични места. Когато става дума за прекалено мощно озвучаване в нечий дом, компетенцията е вече на Регионалната здравна инспекция, изтъкна още Шилев.