Холандските "Пейтриът" поеха към Турция (СНИМКИ)

Чакат се американските и германските ракетни комплекси

Холандските зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът" поеха към Турция, където трябва да бъдат разположени по границата със Сирия, за да защитават  град Адана от евентуален сирийски обстрел.

Общо около 160 камиона и джипа, превозващи ракетите, както и радари, необходимата електроника за функционирането на зенитно-ракетните комплекси и голяма част от оборудването за около 300 холандски войници, които ще заминат за Турция, потеглиха от холандската военна база Бестказерн.

Конвоят трябва да пристигне до пристанище Еемшавен в Североизточна Холандия, откъдето ще достигне до Турция с кораби. Пристигането му е планирано за 22 януари.

Подполковник Марсел Буис, който командва холандската мисия в Турция, уточни на пресконференция, че 30 холандски войници ще заминат утре със самолет, за да подготвят терена. Останалите 270 военни ща отпътуват на 21 януари.

Освен Холандия, Германия и САЩ също участват в мисията с изпращането на две батареи и до 400 войници всяка.

Зенитно-ракетните комплекси "Пейтриът", разположени в Южна Турция по искане на Анкара, трябва да защитават страната, която е член на НАТО от евентуални сирийски заплахи.

Разполагането на американските ракети започна в събота, а двете германски батареи трябва да пристигнат в Турция на 21 януари. Холандците имат мисия да защитават град Адана с население от 1,5 милиона души и околностите му.