По-малко битови кражби в София през 2012

Крими

07-01-2013, 13:23

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Столичани, бъдете бдителни и през деня!

В различните райони на София броят на подадените сигнали за кражби от домовете е различен, но като цяло подадените сигнали за кражби през 2012 г. са по-малко, в сравнение с 2011 г.

Това съобщи Николай Петков, началник на сектор „Кражби” към СДВР.

Според него най-сигурният начин за предпазване от грабеж остават заключващите механизми, които в повечето случаи са доста скъпи, СОТ – системите и при по-големи финансови възможности – изграждане на видеонаблюдение.

Петков съветва хората да бъдат внимателни през деня, независимо, че входовете на повечето жилищни кооперации се заключват. Да не се допуска да влизат случайни хора в кооперациите. Да се сигнализират веднага органите на реда, ако някой от съседите забележи присъствието на хора във входа, за които няма логична причина да са там или будят съмнение.
Той признава, че процентът на намерени вещи не е голям, тъй като извършителите се насочват към вещи, които биха могли да препродадат по най-бързия начин срещу определена парична сума.
Най-честите схеми за кражби от домовете остават – разбиване на врати, проникване през PVC дограми или прозорци и отключване на заключващи механизми.