Общината с ултиматум към Батаклиев

Мисия Пловдив

07-01-2013, 14:33

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Или маха тролейните кабели или ще плаща наем за тях

Община Пловдив официално призова Градски транспорт да премахне контактната мрежа на тролеите в града. Писмо по случая е изпратено до фирмата на Ангел Батаклиев. Ако компанията не изпълни нареждането, на нейна сметка ще започне да се начислява наем за ползване на общинските стълбове и площи.

След като бе сложен край на договора за тролейбусния транспорт, контактната мрежа вече няма основание да стои безвъзмездно на общинска територия. Затова тя трябва да се махне, заяви кметът Иван Тотев. Той изтъкна, че положението е сериозно. Имахме няколко случая с падане на тролейни кабели в града. Единият от инцидентите завърши със смърт на жена. Това не бива да се случва отново, категоричен бе Тотев. Той посочи, че общината може сама да махне мрежата, но това ще е скъпо и похарчените средства няма как да се възвърнат.

Според кмета юристите на общината търсят основания за разтрогване на договора с Градски транспорт и за автобусните линии. Те ще разгледат докладите от Общинско предприятие „Организация и управление на транспорта”, които касаят изпълнението на изискването за осигуряване на по-висок клас автобуси с двигател Евро 3 и за осигуряване на необходимия брой рейсове по линиите в договора.

Тотев изтъкна, ако се стигне до прекратяване на договора с фирмата на Батаклиев, лесно ще й бъде намерен заместник. Откакто проблемите с Градски транспорт излязоха по медиите има изключителен интерес към линиите на превозвача. До този момент желание да работят по тях са изявили пет фирми, които обещават нови автобуси, заяви кметът.