Осиновена или спасена

Животът

07-01-2013, 19:00

Снимка:

Дейли Мейл

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Путин забранява осиновяванията на русначета от САЩ

Историята на Катя от Русия, сега щастлива с новото си семейство в Англия

На 13 месеца малката Катя тежи едва 6 кг, двойно по-малко отколкото е нормалното, и е дадена за осиновяване още при раждането си, тъй като биологичните й родители са твърде бедни, за да й осигурят живота, който биха искали да има рожбата им.

В продължение на година, малката Катя е ограничена в рамките на решетките на детското си легло. Никога не е виждала външния свят, не е усещала топлината на слънцето по лицето си, разказва "Дейли мейл".

Хари и Мари Голд решават да осиновят малката Катя, но тогава знаят твърде малко за нея. Всичко, което имат е паспортна снимка на детето.

Двамата обаче са решени – пътуват от Великобритания за Русия през ледения пейзаж до сиропиталището в беден и отдалечен град на 200 мили от град Саратов.

Пристигнали след дълги часове пътществие и били отведени в малка стая, където осем бебета били държани в стари, ръждясали креватчета. Ужасяваща гледка!

След три години, хиляди похарчени лири и куп бюрократични процедури, само за да бъдат родители, Хари и Мари Голд най-сетне я открили: малко, тъмнокосо момиченце, което носело червени ританки.

"Това дете, с тежки кафяви очи, ще бъде наше", радостно възкликнали англичаните.

След като семейството взима Катя от сиропиталището, кацат на летище Хийтроу.

Опиянени от радост, купуват купища играчки, но детето ги гледа в недоумение. Не знаело как да си играе, просто защото никога не е виждало играчки.

"Дейли меил" разказва в материала си как осиротелите бебета в Русия биват оставяни за почти 24 часа на ден в кушетките им, а лелките ги вземат, за да ги нахранят и измият.

"Бях ужасена от факта, че бебетата не носеха памперси. Но преводачът ми каза, че пелените са прекалено скъпи и за това децата просто били подмивани три пъти на ден. И все пак, това е един от най-добрите домове за сираци, с много дрехи за деца и антибиотици, снабдени от благотворителни организации", разказва Мари Голд.

Семейството й споделя с тъга, че в дома Катя никога не е била извеждана на чист въздух, не е виждала образът си в огледалото, не е обгрижвана, не й е обръщано внимание, каквото всяко дете търси.

"Първият път, когато се видя в огледалото в нашата хотелска стая, тя прекара часове в изучаване на образа си" – разказват те.

"Когато я вдигна от подвижното легло и тя обвие ръчички около мен, усещам колко много копнее да бъде обичана", допълва през сълзи Мари.

След като е осиновена, Катя бързо качва тегло, развива дори вкусове към определени храни, учи се да ходи и да говори. Днес тя е здраво и щастливо дете с превъзходно чувство за хумор.

"Ако Катя реши някой ден да се върне в Русия, за да търси корените си, ние ще й помогнем с всичко, с което можем", допълват новите й родители.

Само преди дни руският президент Владимир Путин подписа закон, забраняващ на американците да осиновяват деца от Русия.

"Страхувам се, че Путин ще причини повече от нещастие на децата в сиропиталищата, дано не стори същото и с английските семейства", казва Мари Голд.

В момента 1000 руски сираци всяка година започват нов живот, осиновени от американски семейства. В бъдеще ще им бъде отнет този шанс – да просперират и да бъдат обичани.

Изоставените в домовете деца са зле подготвени за живота. Много от тези млади момичета стават проститутки, а момчетата престъпници, хиляди спят където намерят, в подземни тунели и т.н, 10% се самоубиват преди да навършат 17 години.