Захари Георгиев: Малкият и среден бизнес на ръба на оцеляването

Парите

07-01-2013, 17:54

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

От 1 януари управителите на ООД и ЕООД плащат по-високи осигурителни вноски

Малкият и среден бизнес е изправен пред перспективата да мине в сивата икономика, за да оцелее.

Причината е в новите по-високи осигурителни вноски, които управители на ООД и ЕООД ще трябва да плащат от 1 януари. За ситуацията предупреди на пресконференция днес пловдивският народен представител Захари Георгиев.

До момента собствениците на малки семейни фирми, полагащи и личен труд в конкретната стопанската дейност, се осигуряваха по режима за самоосигуряващи се лица. Tака например шофьорите на лични таксита, собственици на малки магазини, хотели и ресторанти внасяха по 123 лева осигуровки, изчислени върху минимален осигурителен доход от 420 лева.

С промените от 2013 годината същите ще се осигуряват допълнително в качеството си на управители по съответните дейности и групи. Минималният осигурителен праг на собственика – шофьор на такси е 727 лв., върху него той ще плаща 224 лв. плюс 123 лв. за личния си труд, обясни Захари Георгиев. 

Задължителният минимален осигурителен доход на управителя на малък търговски обект е 1000 лв. и той ще плаща 308 лева повече или общо сумата, която ще превежда на НАП става 431 лв., поясни депутатът от БСП.

Осигуровките за ресторантьoри и хотелиери – дребни собственици, чиито минимален осигурителен доход е 905 лв., скачат с 279 лева. Управителите, които са пенсионери, вече са задължителни да внасят освен здравни и социални осигуровки, а не както бе досега – да се осигуряват  по избор. С тези увеличения на осигуровките за малкия и среден бизнес се постига нарастване на задълженията към Приходната агенция с два-три пъти,  изчисли Захари Георгиев.

По данни на НСИ у нас предприятията с персонал до 9 човека са 336 334. Според пловдивския народния представител повече от половината ще бъдат тежко засегнати от тези промени, записани в  чл.4 т.7 на КСО. Захари Георгиев очаква в следващите дни сериозно негодувание сред дребните и средни собственици. Той ще обсъди с ръководството на ПГ на КБ внасянето на предложение за отпадане на чл.7 т.4. Не съм оптимист, че управляващото мнозинство ще  ревизира решението си и ще приеме предложението, заключи Захари Георгиев.