Хаос в ГЕРБ с референдума

Най-доброто от печата

08-01-2013, 06:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Позицията на Борисов изненада герберите

Депутатите и висшите партийни функционери от ГЕРБ се видяха в чудо след инструкциите на премиера Бойко Борисов да гласуват с "не" на референдума за развитие на ядрената енергетика чрез строеж на нова ядрена централа (виж по-долу).
Причината - 76 депутати от ГЕРБ са регистрирани като инициатори на допитването с позиция "за" развитието на ядрената енергетика. А в същото време лидерът им последно се
обяви "против".

Позицията му изненада ГЕРБ-ерите - по неофициална информация мнението, което той лансира в последните два дни, няма общо с предварителните нагласи в партията.
Дори шефката на парламента Цецка Цачева на 20 октомври м.г. заяви, че ще гласува с "да" за ядрена енергетика и нова ядрена централа. Вчера тя не отговаряше на телефона си, за да каже дали ще се съобрази с новите инструкции на Борисов. Не бе открита и шефката на правната комисия Искра Фидосова, която движи въпроса с референдума в ГЕРБ. На мобилния телефон отговаряше испански оператор.

Кашата обаче е на път да стане и юридическа. Първо - инициативните комитети, които агитират за вот "не", каквито са тези на Мария Капон от ЕНП и на Иван Иванов от "Синята коалиция", се регистрират по друг ред. Те събират 7000 подписа и обявяват алтернативната си позиция предварително. Депутатите от ГЕРБ като инициатори на допитването се регистрират без подписка, както и комитетът на БСП, който също е инициатор. Така от новата позиция на Борисов следва, че и ГЕРБ е трябвало да съберат подписка, щом ще агитират за "не" на референдума.

ЦИК не е сезирана и не е обсъждала казуса.
Другият голям проблем ще се яви по време на дебатите по БНТ и БНР по време на кампанията. По закон двете различни позиции - да се гласува с "да" и с "не", трябва да имат равно време, без значение колко комитета агитират за всяка от тях. Тоест към момента при дебати от 120 минути, комитетите на БСП и ГЕРБ трябва да имат общо 60 минути. Също 1 час се полага на другите два комитета - на ЕНП и на "Синята коалиция", които агитират за "не".

Абсурдът е, че сега ГЕРБ ще използва от времето, предназначено за позицията в подкрепа на нова ядрена централа, за да агитира да се гласува "против". Това обаче би нарушило баланса на  позициите, записан в закона. За да се спази - депутатите от ГЕРБ трябва да оставят 60 мин. на БСП и да се вместят с останалите 2 комитета в техния 1 час.

Неофициално от ГЕРБ коментираха, че няма да пуснат левицата сама да се възползва от времето в подкрепа на АЕЦ "Белене". "Ще бъдем във времето, отредено за вот с "да", но ще говорим против", намекнаха оттам. Това би означавало обаче, че ще нарушат закона, коментираха юристи.