Меси взе рекордна "Златна топка"

Спорт

08-01-2013, 07:27

Снимка:

БГНЕС

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Аржентинецът е Футболният крал за четвърти пореден път в кариерата си

Нападателят на Барселона Лионел Меси покори нов рекорд, след като стана за четвърти път носител на "Златната топка на ФИФА". На тържествена галавечер в Цюрих престижният приз бе присъден на аржентинеца, който изпревари Кристиано Роналдо и Андрес Иниеста.

Подобно нещо досега никой футболист не бе постигал и по три пъти бяха ставали носители на отличието Мишел Платини, Йохан Кройф и Марко ван Бастен.

Италианецът Фабио Канаваро връчи наградата на 169-сантиметровия южноамерикански виртуоз, който записва поредния си рекорд на 25-годишна възраст.

Меси бе главният претендент за "Златната топка на ФИФА" 2012. През миналата година той се представи впечатляващо, отбеляза 91 гола и счупи дългогодишен рекорд на великия Герд Мюлер, добавяйки към това още 22 асистенции. Получава се, че в рамките на календарната година Лео е бил в основата на 113 гола, един невероятен резултат.

Конкурентите му Андрес Иниеста и Кристиано Роналдо не могат да се похвалят с подобно постижение, въпреки че се представиха блестящо на Евро 2012, където Меси го нямаше. Най-добра футболистка на ФИФА за 2012 г. е централната нападателка на САЩ Аби Уомбах, а най-добър треньор – селекционерът на Испания Висенте Дел Боске. Връчен бе и специален приз от президента на ФИФА Сеп Блатер за принос в развитието на футбола, който стана притежание на Франц Бекенбауер.

Мирослав Стох от тима на Фенербахче получи наградата на името на Ференц Пушкаш за най-красив гол, а носител на Fair Play стана Футболната федерация на Узбекистан.

Кой още бе награден вижте само в Sportline.bg.