Ядем френски картофи и китайски боб

Най-доброто от печата

08-01-2013, 07:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вносът води до скок в цените

Българинът яде френски картофи и китайски боб. Тъй като родното производство не е достатъчно, се налага внос от други държави. Това обаче води до увеличения на цените.

Картофите идват от Франция, Германия, Полша и Белгия, бобът пък е от Египет, Китай и Киргизстан, съобщи за „Новинар” председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Плодовете, които ядем, също са от чужбина. Те пристигат у нас от близки държави – Турция и Гърция.

Вносът е довел до скок в цената на картофите с 50 на сто, а на боба – с 20 на сто, обясни Стойчев пред БНР. Той допълни, че страната ни произвежда двойно по-малко картофи, отколкото имаме нужда. Вносните плодове поевтиняват, но според високите си цени от празниците, каза още той.

Захарта и олиото са със стабилни цени с тенденция за поевтиняване, изтъкна председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Стойчев каза още, че слабото потребление през последните години не дава възможност на някои стоки да поскъпнат.

В хлебопроизводството има хиляди малки пекарни, които, мъчейки се да оцелеят, поддържат ниски цени. Това е добре за потребителя, но не е добре за производителя, коментира той. Стойчев допълни, че зърненият баланс в страната е много стабилен.

Поскъпнали са месото, доматите и краставиците. Увеличението е с около 20 на сто в сравнение с година по-рано. По думите му брашното е поскъпнало в много малки граници. В момента може да се купи за 99 стотинки. Според Стойчев не може да има по-голямо увеличение на цената на хляба.