Пета нощ сблъсъци на демонстранти и полиция в Белфаст

Свят

08-01-2013, 07:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Не стихват протестите заради премахването на британското знаме от кметството в града

Полицията в Северна Ирландия използва водни оръдия и гумени куршуми след като бе нападната от демонстранти за пета поредна нощ в столицата Белфаст, съобщи АФП.

Както е известно в града има протести и сблъсъци откакто общинският съвет
гласува на 3 декември британското знаме да се издига над сградата на кметството само в някои дни на годината, а не постоянно, както бе досега.

При поредните сблъсъци тази нощ протестиращи замеряха полицията с камъни и коктейли "Молотов", а полицаите използваха гумени куршуми и водни оръжия, за да разделят враждуващи групи лоялисти и републиканци.

Британското знаме ще бъде отново издигнато над кметството в сряда, когато е рожденият ден на херцогинята на Кембридж Кейт, съпруга на принц Уилям.

Спорното решение на общинския съвет на Белфаст британското знаме повече
да не се издига постоянно над кметството, от четвъртък поражда прояви на насилие от страна на протестанти лоялисти, които подкрепят оставането на Северна Ирландия в състава на Обединеното кралство.

От четвъртък вечерта са ранени над 60 полицаи, а около 100 души са задържани.

В Ълстър в продължение на 30 години имаше конфликт между протестанти юнионисти и републиканци католици, които пък искат Северна Ирландия да се обедини с република Ирландия. При насилията бяха убити 3500 души.