Убийствата в Пловдив разкрити, кражбите - не

Мисия Пловдив

08-01-2013, 08:25

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Наркотиците са в нощните заведения, каза шефът на МВР- Пловдив Тодор Чонов

Кражбите определят структурата на престъпленията в Пловдив и региона, а убийствата, станали на територията на областта са разкрити и всички са от битов характер. Това каза директорът на областната дирекция на МВР - Пловдив старши комисар Тодор Чонов.

Битовата престъпност най-много тормози хората и МВР-Пловдив полага усилия да насища застрашените райони с повече полицейски сили, коментира Чонов в интервю за БТА.

Дирекцията в Пловдив приключи 2012 г. с регистрирани около 9 000 престъпления, 70 на сто от които са кражби - от автомобили, от домове, от селски къщи и вили, от имоти, които хората по-рядко посещават, съобщи старши комисар Тодор Чонов.

Освен превенцията в работата на полицията много помага видеонаблюдението по улиците в някои райони на Пловдив, където престъпления са намалели с около 50 на сто, заяви още старши комисар Тодор Чонов.

Проблемът с наркотиците трудно може да се ограничи до минимум, но почти всеки ден има задържани дилъри на ниско ниво, заяви директорът на ОД на МВР-Пловдив. Според него има изместване на базите за зареждане към София и околонея, а в момента в Пловдив наркотици се разпространяват най-вече в нощните заведения.

Полицията е успяла да разбие първия магазин за дизайнерска дрога. За съжаление обаче точно тя навлиза твърдо на нашия пазар и младите хора се изкушават да я употребяват, каза Чонов.

Положителната тенденция е, че намалява потреблението на хероин, а това е следствие на сериозните ни усилия за предотвратяване на контрабандата и че все по-трудно става на наркотрафикантите да вкарват твърда дрога в страната, заяви Чонов.

По думите му напоследък дилърите на хероин се преориентираха в продажба на цигари без бандерол. Доста сериозно количество цигари бяха заловени през миналата година, но не можем да спрем всеки един, който предлага цигари по улиците с един стек в ръка, коментира старши комисар Тодор Чонов.

Той посочи, че доста от сериозните дилъри на цигари вече са с присъди, а практиката сочи, че големите количества цигари без бандерол се вкарват от съседните ни държави и най-вече от там, където няма граничен контрол.