Българският флаг вече гордо се вее на Южния полюс

Животът

08-01-2013, 09:34

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Професор Пимпирев заби знамето ни рано тази сутрин

Първият български флаг на Южния полюс бе поставен от професор Христо Пимпирев, който участва в международната експедиция посветена на 100-годишнината от достигането на Южния полюс от Роуалд Амундсен и Роберт Скот.

Пимпирев е съобщил новината преди 30 минути, по сателитния телефон, съобщиха от Българския Антарктически институт.

Участниците в състава на експедицията, в която е включен и родният професор-антарктик, успешно са стъпили на най-южната точка на Земята - Южния полюс при смразяващи кръвта температури – минус 32 градуса.

На 14 декември 1911 г. Амундсен за пръв път е достигнал Южният полюс - математическа точка, в която се пресичат ротационната ос на Земята със земната повърхност, един от двата географски полюса.

Той е и най-южната точка на Земята. Намира се в Антарктида на голо ледено плато, разположено на 2835 метра надморска височина.

Дебелината на ледената покривка в района се оценява на около 2700 метра, което означава, че скалната повърхност под ледения щит се намира приблизително на морското равнище.

Южният полюс е най-студената точка на планетата. Най-ниската достоверна температура на Земята е измерена на руската станция Восток: −89.2 °C.

Христо Пимпирев и монголският му колега Дугержав след около час тръгват обратно за лагер Юнион Глейшър, разположен в подножието на най-високия връх в Антарктида - Маунт Винсет (4892 метра).

Утре се очаква експедицията да се завърне в Пунта Аренас, откъдето се очаква връзка с проф. Пимпирев, както и снимков материал от Южния полюс.