Процесът срещу банковия похитител зацикли. Връщат го в начална фаза?

Крими

08-01-2013, 11:41

Снимка:

авторът

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нов старт на делото срещу банковия обирджия от Сливен

Според прокуратурата делото изобщо не е трябвало да се гледа по съкратената процедура

Държавното обвинение поиска процесът срещу банковия похитител Стефан Стефанов да бъде върнат на първоинстанционния съд в Сливен. Казусът бе върнат от Върховна инстанция и се озова в Апелативният съд в Бургас заради допуснати процесуални нарушения. 

Стефан Стефанов бе осъден на 16 години и 8 месеца затвор за това, чена  23 март 2011-а година опита да обере сливенски клон на банка, рани охранителя Станчо Станев и държа служителите на банката като заложници часове наред.

С тази присъда обаче не се съгласиха върховните магистрати и пратиха папките по делото на апелативните съдии в Бургас.

Според прокуратурата делото изобщо не е трябвало да се гледа по съкратената процедура, тъй като подсъдимия не е признал вината си напълно и в тази връзка поиска връщането му обратно на първоинстанционния съд.

По думите на държавния обвинител в лицето на прокурор Димитър Диамандиев посочените от ВКС пропуски не могат да бъдат преодолими от апелативната инстанция в Бургас, затова делото трябва да тръгне от самото начало.

В съда днес обвиняемия се яви представляван от служебния си защитник Камен Кънев, който категорично се противопостави на това искане и обясни, че това само ще протака процеса. "Дори ако делото се върне в Сливен, то моят подзащитен отново ще поиска съкратен процес", каза пред съдебния състав адвокат Кънев.

Той посочи още, че ако трябва нещо да бъде връщано, то това трябва да е обвинителният акт на прокуратурата в Сливен.