Обирджиите на храмове, пуснати от прокуратурата, отново на съд

Крими

08-01-2013, 12:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Най-ощетената църва в Българово завежда иск срещу тях

Надяваме се да има справедливост и тези хора, които са посегнали не просто на пари, а на светиня да бъдат обратно задържани и се молим на Бог те да осъзнаят грeшката си и да се покаят за стореното.

Това каза днес отец Захари Дичев, който отговаря за църковното настоятелство на храм "Свети Атанасий" в град Българово.

Оттам по празниците миналата година, Великден бяха отмъкнати 1 500 лева от касата с даренията, което определя обира като един от най-големите от общо 14-те посегателства върху църкви през годината.

Групата обирджии била хваната веднъж и предадена на прокуратурата, но оттам не повдигнали обвинение и така крадците продължили да обират храмовете, цяла година.

Бандитите действали с предварителна уговорка. Църквите са нападани предимно около празниците, когато вярващите обикновено оставят парични дарения в касичките. 

По думите на шефа на ОД МВР Милен Димитров обирджиите са криминално проявени, част от тях и осъждани. Те са на възраст от 19 до 30 години, направили са пълни самопризнания. Очаква се в Несебър да им бъде поискана мярка "задържане под стража" за 72 часа, а след това и постоянен арест.

Някои от делата срещу групата са обединени в едно. Те се отнасят до кражбите в община Поморие. 

 "Това са парите на вярващи хора, които са отделили в тези трудни времена от малкото си средства за да вложат нещо в храма и именно тази постъпка и поругаване на тяхните ценности са най-лошото", коментира още отец Захари. Той похвали днес полицията за това, че е успяла така бързо да разкрие престъпниците и да ги залови.

"Полицията ни върна до голяма степен надеждата, че има справедливост и контрол в тази държава, затова бяха толкова огорчени, че тези хора, извършили подобно посегателство, бяха на свобода", сподели кметът на Българово Йордан Йорданов и в знак на благодарност връчи на Милен Димитров книгата "Моят град Българово".  

Сега църовното настоятелство на храм "Свети Атанасий" ще заведе граждански иск срещу четиримата обирджии с надеждата те отново да бъдат изправени пред съда. Отец Захари също връчи подарък на бургаските полицаи - икона със сребърен обков на Света Богородица, с пожеланието служителите на реда да бъдат справедливи и да служат като божии хора на държавата и гражданите.