Дават по 670 лева за референдума

Животът

08-01-2013, 13:32

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Разпъват шатра с горещ чай в деня на допитването

Първото демократично питане на народа наближава. На 27 януари милиони българи у нас и по света ще решат да развиваме ли ядрената енергетика.

Върху бяла бюлетина само със син химикал и със знака "X" ще трябва да отговорим с "ДА" или "НЕ" на единствения въпрос: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

Пловдивчани ще гласуват в 469 избирателни секции. Разлики от последните избори почти няма. Който е пускал бюлетина тогава, ще има право да го направи и сега. Без право на мнение за енергийното ни бъдеще ще бъдат хората поставени под запрещение и тези, които в момента изтърпяват присъда лишаване от свобода, поясни Румяна Сидерова от ЦИК.

20 от секциите в града ще са "специални". Те ще бъдат обособени в болници, в следствието.

Само 30 пловдивчани с увреждания ще изразят мнението си в нарочно организирани подвижни секции в районите Централен и Северен, съобщи Людмила Узунова от ГРАО при община Пловдив.

Като на всеки избор и при този хиляди хора са впрегнати с организацията и провеждането на референдума. В районните избирателни комисии заплатите за месец варират от 590 до 670 лева. В секционните комисии за труда си ще получат от 28 до 35 лева, в зависимост от позицията /член, председател/, каза Владимир Христов от ЦИК.

В нощта на 27 януари документите от града ще се събират в палата на Панаира. Протоколите от секциите в Пловдивско ще се проверяват във фоайето на областна администрация.

Ще направим шатра с топли напитки пред сградата, за да се топлят колегите, съобщиха от областта. Очакват се близо 1 000 души да подават информация за гласовете на пловдивчани.

Избирателите с различни постоянен и настоящ адрес могат да гласуват в избирателна секция по временната си регистрация, ако заявят това до 12 януари включително. Заявлението се подава по образец в общинската администрация по настоящия им адрес.

От значение за мястото на гласуване е постоянният адрес към 9 ноември 2012 г., когато е обнародван указът на президента Росен Плевнелиев за насрочване на националния референдум. Както и на отминалите президентски избори, учениците и студентите - редовно обучение, ще могат да гласуват в избирателна секция по избор в града, където учат, ако то е различно от населеното място по постоянния им адрес.

В сайта на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) избирателите могат да направят справка по ЕГН или адрес за номера на избирателната секция и мястото на гласуване.