Светът става все по-уязвим заради кризата и бедствията

Свят

08-01-2013, 14:27

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Експертите от Световния икономически форум обясняват рисковете за света в доклада си за 2013 г.

Светът изглежда все по-уязвим заради рискове, свързани с финансовата криза и природните бедствия, предупреди Световният икономически форум (WEF) в доклада си за 2013 г. Докладът е изготвен въз основа на допитване сред 1000 експерти и политици, пише АФП.

 

Рисковете, свързани с финансовата криза, "която продължава", отвличат вниманието "от климатичните промени, въпреки че екстремните метеорологични събития нарастват", пишат експертите на WEF, който всяка година организира в края на януари известния форум в Давос.

 

Според Лий Хауел, генерален директор на WEF и автор на доклада, "националната устойчивост спрямо световните рискове трябва да бъде приоритет". Освен това вече е време за действия, заради нарастващите разходи свързани със събития като ураганът Санди, опасностите, които дебнат островните държави и липсата на решения относно парниковите газове.

 

Ако не се заделят необходимите ресурси за намаляване на риска от тежки климатични събития, просперитетът на бъдещите поколения може да бъде застрашен, според Джон Дрзик, генерален директор на компанията Оливър Уайман Груп.

 

Експертите отбелязват и едно ново явление, "дивите киберпожари", предизвикани в мрежата от събития като "критичен филм за исляма в YouTube", водещ до бунтове. Друг риск е този за здравето заради нарастващата устойчивост към антибиотиците, която може да нанесе удар на системите за здравна застраховка, както и разпространението на пандемии.

 

След 2012 г., белязана от урагана Санди и наводненията в Китай, експертите считат, че нарастването на парниковите емисии е особено обезпокоително. Те са разочаровани от неспособността на света "да се приспособи към климатичните промени". Това води до риск за околната среда, последиците от който ще станат най-забележими през идното десетилетие.