Погребение с огън за 200 лева

Мисия Пловдив

08-01-2013, 14:02

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще има ли крематориум на Рогошко?

Крематориумът на Рогош ще струва 2 милиона лева

Минимална цена от около 200 лева ще предлага крематориумът на Рогошките гробища, ако бъде изграден. Реализирането на проекта ще струва близо 2 милиона лв. Ако получи зелена светлина от общинския съвет крематориумът ще бъде завършен след година. Той ще разбие монополът на единствената към момента подобна пещ у нас – тази в София. Това стана ясно на общественото обсъждане на проекта в кметството на район Северен.

Това е един проект с обществено значение. Ние вече близо 2 години влагаме време и усилия в него. Минахме през редица експертни съвети, сменихме и статута на земята. Предварителният процес е почти приключен. Разполагаме и с потенциални инвеститори. Това заяви единият от собствениците на определения за проекта терен – Тодор Послаников.

Районният кмет Ральо Ралев и неговият заместник Красимир Асенов посочиха, че гражданите проявяват извънреден интерес към проекта. Бяхме залети от въпроси през електронната поща и по телефона, посочиха те.

Опасенията им бяха туширани от инж. Лъчезар Грозев, който представи техническите детайли около проекта. Теренът, определен за съоръжението, се намира източно от сегашните граници на Рогошките гробища. Мястото е на 1,5 км от границите на града. Крематориумът ще бъде двуетажна сграда с комин висок около 12 метра. В близост ще бъдат изградени паркинг, ниши за съхранение на урни и зелени площи.

Съоръжението ще разполага с две газови пещи, които отговарят на всички европейски изисквания. Останките ще преминават през две камери за изгаряне, които достигат съответно 850 и 1400 градуса по Целзий. Това гарантира пълното изгаряне на останките. От комина няма да излиза нито дим, нито миризми, само малко пара, която мигновено ще се разтваря в атмосферата. Останалата след процеса пепел пък ще се събира от самите машини и ще се поставя в урни, които ще се предават на близките. Няма практически никаква опасност за замърсяване на атмосферата или подпочвените води, изтъкна още експертът.

На обсъждането бе посочено, че някои от религиозните групи в града може да се опълчат на проекта. Кремацията не е традиционно за България, но интереса към него расте. Скоро ще бъде гласуван и специален Закон за погребалната дейност, който вероятно ще въведе ясни правила за процедурата. Тя естествено ще се изпълнява по волята на близките на покойника. Тоест става дума за свободен избор. Освен това тя е по-евтина и пести пространство. В Япония се кремират близо 99% от телата, изтъкнаха още експертите.