Синя лампа спасява деца в болница "Пловдив"

Мисия Пловдив

08-01-2013, 14:23

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Модерният апарат е дарен на лечебното заведение от Силви Вартан

Само един сеанс с френския апарат за фототерапия  може да спаси новородени от жълтеница, заяви проф. Емилия Христова, бивш национален консултант по неонатология при посещението си в МБАЛ "Пловдив".

Заедно със зам.-председателката на асоциация "Силви Вартан за България" Теофана Теохарова и представителите на френската фирма производител "Медипрема" Валя и Жан-Луи Ерви тя гостува на отделението по неонатология, където в навечерието на Коледа неправителствената организация дари синята лампа за интензивна фототерапия на новородени с жълтеница на стойност 10 300 евро.

Пет малчугана вече са лекувани с новата високотехнологична апаратура. А по време на визитата екипът на д-р Диана Аргирова провеждаше терапия на 4-дневния Омар.

Около 25% от децата страдат от неонатологична жълтеница, а на 15%  се налага да се прави  фототерапия, обясни проф. Христова. Причина за появата на болестта е различният резус фактор на майката и бебето или недоразвития черен дроб на недоносените. При някои хлапета се стига до смяна на кръвта. Заболяването не е безобидно и може да увреди нервната им система.

Благодарение на лампата за около 2 часа облъчване състоянието на децата рязко се подобрява, защото високото съдържание на билирубин намалява. На децата се спестяват и хиляди убождания за изследвания. За някои от хлапетата е достатъчен и един сеанс, а за други в по-тежко състояние се прави курс от 3 до 6 облъчвания.  Така лампата, наричана още тунел, защото децата влизат вътре като в пътното съоръжение, може да се ползва от няколко бебета в денонощието. Най-важният резултат е, че от 2000 обменни кръвопреливания за лечение на жълтеница при новороденото през 1993 г. , през миналата година само на 11 хлапета е била сменена кръвта, изтъкна проф. Христова.

За 20 г. асоциацията на Силви Вартан е доставила на български болници 42 апарата, много монитори, инкубатори и друга високоспециализирана техника за неонатологията, заяви Теохарова.

През миналата година при нас са родени 1426 деца, но са лекувани над 1600, защото постъпват и недоносени от други общини, обясни д-р Диана Аргирова, началник на отделението. Дарението е изключително ценно, защото стотици деца ще бъдат спасени от жълтеница, много сме благодарни на асоциацията, заяви тя.