Първото супер модерно рибарско пристанище ще е в Бургас

Мисия Бургас

08-01-2013, 15:05

Снимка:

авторът

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Официален старт на проекта бе даден днес с подписването на договор между ИАРА и община Бургас

Първото рибарско пристанище в страната ще бъде в община Бургас. За целта са осигурени 10 млн.лв. по ОП "Рибарство", а 2 млн.лв. е съфинансирането от общинския бюджет. Така за общо 12 млн.лв. Бургас ще се сдобие с така дългоочакваното най-вече за рибарите пристанище в кв. Сарафово.  

Проектът за рибен порт е първият , който е одобрен от 2007 г., когато стартира и програмата, а днес бе даден и официален старт на дейностите по него между кмета Димитър Николов и шефът на ИАРА Драгомир Господинов. 

Виж как ще изглежда първото супер модерно рибарско пристанище тук.

„Три години работим по този проект. Той е първият, нямаше от кого да се учим. Всичко трябваше сами да изстрадаме. Радвам се, че община Бургас успя първа да защити проект за изграждане на рибарско пристанище", заяви бургаският градоначалник и допълни, че портът ще е оборудван със съвременни сгради за преработка и съхранение на рибата, с паркинг за леки и товарни автомобили, електрифицирано, с възможност за зареждане на гориво. Ще бъде изградена и рибна борса, а в администратичната сграда ще се помещава и закрит пазар.

Портът ще има възможност да побере 104 лодки до 8 метра и 6 по-големи до 20 метра. 

Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца, но бургаският градоначалник се надява реализацията му да приключи много преди това.

„Амбицията ни е, приключвайки с този проект, да започнем друг по-мащабен в зоната на Ченгене скеле с почистването на третия голям канал, изграждането на пречиствателна станция, канализация, голям обществен паркинг, зони с магазини, където ще се продават такелажгни, морски инструменти, оборудване за лодки на достъпна среда, отговаряща на съвременно европейско рибарско селище с охрана, безопасност и комфортна инфраструктура”, заяви Николов и допълни, че се надява догодина по това време екипът от специалисти да е готов с проекта, за да бъде внесен за одобрение.

По време на официалното подписване на договора днес между двете страни, шефът на ИАРА обясни, че освен община Бургас по мярка 3.3 на ОП"Рибарство" е кандидатствала и Созополска община, с проект за изграждане на рибарско пристанище в гр. Черноморец. Освен тези две общини обаче никой друг от градоначалниците не е проявил интерес към ОП, а капацитетът й е 20 млн. евро. В случай, че тези пари не бъдат усвоени ще бъдат пренасочени по други мерки на програмата, допълни шефът на ИАРА.