Мистерия на Острова! 56 г. търсят изчезнала ученичка

Свят

08-01-2013, 17:11

Снимка:

Daily mail

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Предполага се, че Мойра Андерсън е отвлечена и убита, но къде е тялото й?

Съдебни специалисти изровили семеен гроб във Великобритания с надеждата да намерят останките на ученичка, която изчезнала преди цели 56 години, пише "Дейли мейл".

Мойра Андерсон била на 11, когато изчезва безследно от дома си в Котбридж, Северен Ланкашър, през февруари 1957, докато изпълнявала заръка на баба си.

Вярва се, че тя е била отвлечена и убита, но тялото й не е намерено и до днес.

Полицията смята, че гробището в Котбридж има три слоя и може да има до осем души погребани там.

Смята се, че момичето е убито от Александър Гартшор, който карал автобусът, в който Мойра влязла, за да стигне до близкия магазин в Котбридж на 23 февруари, 1957 година.

Гартшор, известен сексуален насилник, бил вкаран в затвора за изнасилване след изчезването на Мойра, но той не фигурирал в първоначалното разследване на полицията. Той починал през 2006 година, като споделил с дъщеря си, че Мойра го е преследвала през целият му живот.

Дъщеря му смятала в продължения на десетилетия, че именно той е убиецът на момичето и тя посочила гробището на семейство Ъптон, като най-вероятното място, където е погребана.

След като роднини на погребаните в гробището не възразили, сестрите Джанет Харт Мойра и Маржъри Муир подали искане, която да позволи ексхумация. Предполага се, че Гартшор крил тялото на Мойра в гробището на Ъптон, докато гробът не бил отворен за погребението на самият Синклар Ъптон. Експертите предполагат и че тялото на Мойра може би е изхвърлено под ковчега в гроба, за който се смята, че бил отворен по време на нейното изчезване.

Дори Гартшор споделил с колега, че Ъптон му е "направил голяма услуга".

Главния инспектор казва, че не е необходимо да ексхумират всички осем човешки останки, но не остава друга възможност.

И днес голяма част от гробището е оградено с полицейска лента.

"Операция като тази не се извършва лесно, тъй като ние трябва да сме прецизни към чувствата на семейството на Мойра Андерсън, а също и към семействата, които имат погребани роднини на друго място в гробището", казва главният инспектор.