Предсказват трусове по магнитните вълни

Животът

08-01-2013, 17:52

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Автор на проекта QuakeFinder е сателитният инженер Том Блайър.

Статичното електричество ще помогне на учените да предвиждат земетресенията. Това пише британският вестник Дейли мейл, позовавайки се на най-новите разработки в областта.

Специалисти ще осъществят експеримент за милиони долари в големите земетръсни разломи. В тях ще бъдат разположени магнитометри, които да уловят статичното електричество, още преди да е станало земетресението. Уредите ще следят за предварителни данни в райони с повишена сеизмична активност в Калифорния, Перу, Тайван и Гърция.

Автор на проекта "QuakeFinder" е сателитният инженер Том Блайър. Инструментите са достатъчно чувствителни, за да уловят магнитни пулсации от електрически разряди на разстояние 16 км. Екипът се надява тези индикации да дадат достатъчно време, за да се предупреди населението за предстоящото бедствие.

Според скорошни изследвания, когато предстои подобно природно бедствие, подземната активност претърпява промяна, при която се образуват огромни електрически полета. Те са от порядъка на 100 хиляди ампера за земетресение с магнитуд 6-а степен по скалата на Рихтер. Когато магнитудът от е 7-ма степен, натрупаните ампери са от порядъка на милион.

Все едно се образуват подземни светкавици, коментира Блайър. Малко преди голямо земетресение разрядите от статично електричество би трябвало рязко да се покачат, и да бъдат регистрирани от магнитометрите, прогнозира ученият, цитиран от бТВ.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен